2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. december 9. 14:38

Szivárványos hétfő

Hétfőn délelőtt látványos égi jelenség lepte meg a főváros lakóit, sok helyről több órán át látható szivárvány díszítette az eget. A téli időszakban eleve nem túl gyakori szivárvány ritkán marad meg hosszú időn keresztül, ehhez a különböző időjárási elemek szerencsés együttállására volt szükség.

Akkor látunk szivárványt, ha a levegőben lévő vízcseppecskékben megtörik a nap fénye. Ez a jelenség nem csak az időjárásnak köszönhetően alakulhat ki, vízesések, szökőkutak, vagy akár egy locsolócső is elég lehet ehhez.

1. ábra


Napközben több helyen sütött ki a nap, Pest megyében sokfelé volt szakadozott a felhőzet a Budai-hegyektől keletre. Viszont a Budai-hegyekben felhős idő volt, és tartósan esett is. A nyugat felől fújó erős, olykor viharos szél messzire szállította a vízpermetet a naposabb régiók felé, így minden adott volt a szivárvány kialakulásához.

 2. ábra

Felhőzet, csapadék és szélviszonyok reggel;
erős nyugati szél mellett a pesti oldalon sokfelé süt a nap, míg Buda északi felén esik


Mivel a szivárvány nézőpontunkhoz képest mindig a nappal átellenes oldalon alakul ki, ezért napközben azt tapasztalhattuk, hogy északnyugati irányból lassan északkeleti irányba mozgott, ahogy a nap az égbolton délkeletről délnyugat felé haladt. Az alacsony téli napállás is segített a látvány kialakításában, hiszen minél alacsonyabban van a nap, annál nagyobb szivárvány ívet látunk. És hogy hol volt pontosan a szivárvány? Mindenkinek máshol. A szivárvány ugyanis minden nézőpontból más-más helyen látszik, és nem más, mint azoknak a fénysugaraknak az összessége, amelyek a légköri optika törvényei szerint épp a hozzánk viszonyítva megfelelő helyen lévő vízcseppekről verődnek vissza.

 

Kapcsolódó odalak: