2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. április 4. 14:53

Szokatlan elrendeződésű, vastag cirruszfelhőzet Közép-Európa felett

Az elmúlt napokban az időjárásjelentések szövegében gyakran szerepelt a fátyolfelhőzet kifejezés. A fátyolfelhőzet rendszerint ciklonokhoz, frontokhoz kapcsolódik, most azonban kissé rendhagyó struktúrával van jelen Közép-Európa egén.

A fátyolfelhőzet - amely ismét jelentős mennyiségű szaharai port tartalmaz - egy nyugat-európai frontrendszer előoldali áramlási rendszerében érkezett a kontinens belsejébe dél felől. A frontrendszer azóta darabjaira szakadt, és az áramlás erőssége a magasban jelentősen legyengült. A felhőzetet tartalmazó légtömeg "megrekedt" a térségtől délre örvénylő mediterrán ciklon, és az északkeletre lévő anticiklon közötti ún. deformációs zónában (1. kép). Mivel ebben a magassági áramlás határozatlan irányú és gyenge (2. kép), a légtömeg és ezzel együtt a fátyolfelhőzet tömbje helyzetét nem, legfeljebb az alakját változtatja.

Így fordulhatott elő, hogy időjárásunkat - elsősorban a napsütés mennyiségét és erősségét - több napon keresztül befolyásolja. Alkalmanként teljesen elnyelte a nap sugarait, bágyadtá téve az idő hangulatát. Pénteken délelőtt a délnyugati, déli országrész fölül elmozdult a felhőzet, a napsütés erőssége jelentősen megnőtt. A megváltozott besugárzási viszonyokat jól tükrözi a délutáni hőmérséklet-térkép is (3. kép).

Szombatra változás következik be a nagytérségű időjárási helyzetben, dél felől megérkezik a mediterrán ciklon csapadékot adó felhőzete is.


A vastag, fényes felhőzet az A-val jelölt ciklon és az M-mel jelölt anticiklon közötti deformációs zónában


Magassági szél Európa felett; a jelentős, 17 m/s-nál erősebb áramlatok (zászlókkal jelölve) elkerülik a térséget


A naposabb, vékonyabban felhős déli tájakon jóval 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet