2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. augusztus 4. 15:13

Szombaton nagyobbrészt felhős, vasárnap már napos idő

Péntek délután nyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely lassan kelet felé mozog, majd szombaton napközben hazánk középső részén megáll, legyengül. Vasárnap már országszerte napos, száraz időre számíthatunk.

Péntek délutántól a Dunántúlon, éjszaka már a Duna-Tisza közén is egyre többfelé várható zápor, zivatar.

Szombaton napközben a csapadék-tevékenység elsősorban az ország középső harmadára korlátozódik, ám délutántól arrafelé is egyre kevesebb helyen valószínű záporeső, zivatar (1. ábra). Ezzel együtt délelőttől nyugaton szakadozik a felhőzet, míg a Tiszántúlon többórás napsütés is várható.

Vasárnap országszerte gyengén felhős, napos időre számíthatunk, napközben csapadék már sehol sem valószínű (2. ábra).

A hétvégén az északias szelet gyakran kísérik erős lökések, szombaton főként a Dunántúl északi részén a szél időnként viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Tiszántúlon még 30 fok körül, másutt 23 és 28 fok között várható. Vasárnap 25, 29 fokra számíthatunk.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék szombat 11 órára (09 UTC-re)
az ECMWF modell 2016.08.04-i futtatása szerint


2. ábra: Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék vasárnap 17 órára (15 UTC-re)
az ECMWF modell 2016.08.04-i futtatása szerint