2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. május 7. 14:13

Szombaton több napsütés, vasárnap több eső – kilátások a hétvégére

Egy hidegfront határozza meg a hétvége időjárását, amely szombaton a nap második felében éri el térségünket, de a felhőzete csak vasárnap késő este hagyja el hazánkat.

Szombaton kezdetben napos idő lesz, csak a nyugat felől felvonuló fátyolfelhőzet sejteti majd az időjárás-változást. A felhőzet délutántól vastagszik meg, illetve egy északkelet-délnyugat irányítottságú konvergenciavonal (1., 2. kép) mentén alakul ki több gomolyfelhő, és késő délutántól, estétől ebben a vonalban – elsősorban az ország északi és nyugati részén – fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

Vasárnapra a front átvonul felettünk, mindenhol északira, északnyugatira fordul a szél, és megerősödik. Ekkor többfelé várható eső, zápor, de keleten egy-egy zivatar is előfordulhat. A front mögött hideg levegő áramlik be a Kárpát-medencébe, emiatt és a felhős, esős idő hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Míg szombaton 22, 27 fok várható, addig vasárnap 17, 22 fok között valószínű a csúcshőmérséklet, keleten mérik majd a magasabb értékeket. Ugyanakkor nyugat felől már elkezdődik a felhőzet felszakadozása, a Nyugat-Dunántúlon is kisüthet pár órára a nap, a leghűvösebb a középső és északkeleti országrészben lesz, ahol a legtöbb csapadék is várható.

Ugyanakkor az előrejelzésben jelentős bizonytalanság van, ami különösen a csapadékmennyiség esetén figyelhető meg (3. kép). Míg a determinisztikus modell a Dunántúlra és északkeletre adja a csapadék zömét, addig a valószínűségi előrejelzésekből számolva a legtöbb csapadéknak az Alföldön és az Északi-középhegységben a legnagyobb az esélye. Természetesen a csapadékmennyiségben lévő bizonytalanság maga után vonja a hőmérséklet-előrejelzésben lévő bizonytalanságot is.  Ugyanez megfigyelhető a Budapestre és Debrecenre vonatkozó fáklyadiagram csapadékra vonatkozó részénél is (4., 5. kép). Előbbinél a determinisztikus modell felfelé, utóbbinál lefelé lóg ki a fáklyából.

Mivel a prognózisok változhatnak, az egyes időjárási elemek területi és időbeli lefolyását másképp mutathatják a számítások, ezért a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. kép: Konvergenciavonal az ECMWF (bal) és a GFS (jobb) modellekben szombaton 14 órakor (12 UTC)


2. kép: Konvergenciavonal az ECMWF (bal) és a GFS (jobb) modellekben szombaton 20 órakor (18 UTC)


3. kép: A vasárnapi csapadékösszeg a determinisztikus (bal) és a valószínűségi (jobb) előrejelzés szerint


4. kép: Fáklyadiagram Budapestre


5. kép: Fáklyadiagram Debrecenre