2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 11. 22:15

Szupercellák pályája hétfő este

A hétfő esti hidegfront legérdekesebb epizódja a nyugat-dunántúli szupercellás zivatarok kialakulása volt. A látványos felhőformációkról a MET-ÉSZ rendszerben több fotót is beküldtek önkéntes észlelőink. A fotók mellett az alábbi összeállítás a zivatarok által érintett területet mutatja be.

Az elmúlt hetekben gyengébb volt felettünk a magassági áramlás, így olyan típusú zivatarfelhők, mint amilyeneket hétfőn este nyugaton láthattunk, jellemzően nem tudtak kialakulni. Az úgynevezett szupercellás zivatarok egyik szükséges feltétele a talaj közeli szélhez képesti jóval erősebb áramlás a magasban. A közeledő hidegfront előtti labilis légtömegben hazánktól nyugatra Ausztriában, valamint később Zala megyében az alapáramlástól jobbra, vagyis az adott helyzetben délkeleti irányba térülő forgó zivatarfelhők alakultak ki. A Zalaegerszeg melletti automata állomás 94 km/h-s széllökést és 10 perc alatt 21 mm-es csapadékot regisztrált.

Az 1. kép a legerősebb radarjeleket mutatja helyi időben 16 és 21 óra között a Dunántúl délnyugati részén. Az egymást követő radarképekből származtatott képen jól kirajzolódnak az erősebb zivatarokhoz tartozó útvonalak. A pályák egyes szakaszaiban, kiinduló és végpontjaiban látható időpontok UTC-ben vannak feltüntetve. A légkör vertikális szélprofiljából meg lehet becsülni a zivatarcellák áthelyeződési irányát és sebességét. A forgó szupercellák azonban eltérően mozognak a szokásos zivatarokhoz képest. Az óra mutató járásával ellentétes, vagyis ciklonális irányban forgó zivatarok jobbra, míg az ellentétesen forgó zivatarok balra térülnek a szokásos iránytól. A legtöbb esetben a jobbra térülő szupercellák az erősebbek, sőt – mint a bemutatott esetben is – csak ezek az életképesek. A képen az ECMWF modell szélprofiljából számított feltételezett zivatar áthelyeződési irányokat is feltüntettük, mind a szokásos, mind a balra, illetve jobbra térülő zivatarcellák esetén. Azt, hogy az adott esetben valóban szupercellás zivatarokról van szó, bizonyítja, hogy a zivatarok radarjelek által kirajzolt útvonala a jobbra térülő szupercellák áthelyeződési irányának felel meg.

A MET-ÉSZ rendszerbe, illetve a facebook MET-ÉSZ észlelők csoportjába feltöltött képekért és beszámolókért köszönet illeti Illa Katát, Dombai Lászlót, Hérincs Dávidot és Pintér Istvánt.


1. kép: Legerősebb radarjelek helyi időben 16 és este 21 óra között a Dunántúl délnyugati részén.
A képen lévő időpontok UTC-ben vannak feltüntetve.


2. kép: A kora este Vas megye északi része fölé besodródott zivatar peremfelhője. Fotó: Dombai László, Vép


3. kép: Rátekintés az előző képen is látható zivatarfelhőre Egyzázasrádócról, déli irányból. Fotó: Hérincs Dávid


4. kép: Az este, Vas megye déli részén belépett zivatar északi irányból. Fotó: Hérincs Dávid


5. kép: Komor felhőstruktúra Alsónemesapáti (Zalaegeszeg közelében) felett. Fotó: Illa Kata


6. kép: Szupercella hétfő este 7 óra körül Keszthelyen. Fotó: Pintér István