2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 19. 08:30

Tanzániában növelnék a manióka termelését

Tanzánia Kagera régiójának vezetője egy tudományos jelentés alapján azt tanácsolta a gazdáknak, hogy növeljék manióka termelést. A tanulmány szerint ugyanis a növény gyökere alkalmazkodik a klímaváltozáshoz.

Kagera legnagyobb termelői attól tartanak, hogy a szomszédos Kenya és Uganda veszélyeztetik a sok éven át elfoglalt előkelő helyüket az élelmiszer piacon. Éles a minőségbeli verseny az ugandai és tanzániai nagy gazdaságot vezetők között. Azt is fontosnak tartják, hogy ne csak nyersen, feldolgozatlanul adják el terményeiket, ahogyan eddig.

A Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (ICTA) nemrég nyilatkozta, hogy a manióka az éghajlatváltozás ellenére biztos pontja lehet az afrikai mezőgazdaságnak a jövőben is. A jelentés azt is hangsúlyozta, hogy ha sikerül a maniókát ellenállóbbá tenni a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, több millió ember biztos élelemforrása lehet a jövőben is. Ugyanis míg más növények szenvednek az éghajlatváltozással járó hő- és egyéb problémák miatt, addig a manióka virágzik. A kontinensen a kutyatejfélék családjába tartozó cserje gyökere az egyik legszélesebb körben fogyasztott alapvető élelmiszer. Földalatti húsos gumóiból lisztet, kenyeret, keményítőt, de még alkoholtartalmú italokat is készítenek. Levelei fejfájásra és lázcsillapításra alkalmasak.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html