2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. április 26. 16:41

Tápióka - puding vagy új meteorológiai szakkifejezés?

A már lezárult 2014/15-ös téli szezon bővelkedett előrejelzési szempontból kihívást jelentő helyzetekben. Milyen halmazállapotú lesz a csapadék, lesz-e zivatar? Nemegyszer az előrejelzésekben hallani lehetett a "tápiókahó" kifejezésről. Új csapadékfajta jelent meg?

Röviden a válasz a fenti kérdésre: Nem! Az Amerikai Meteorológiai Társaság meteorológiai szótárára hivatkozva (AMS Glossary) az eddig is ismert 'hódara' kifejezésnek egy létező szinonímája a 'tápiókahó'. Elsősorban konvektív felhőből hulló csapadékfajta, amely 2-5 mm átmérőjű, fehér, átlátszatlan, hozzávetőlegesen gömb alakú (néha kúp formájú) szilárd halmazállapotú részecske. Meg kell jegyezni, hogy az angol szakirodalomban a hódaraszem megfelelője a graupel. Általában a hódara, vagy tápiókahó záporos formában hullik, amikor a felszíni hőmérséklet 0 °C, vagy kevéssel az alatti. A hódara/tápiókahó úgy jön létre, hogy a felhőben hulló jégkristály apró, túlhűlt vízcseppeket gyűjt össze, amelyek ráfagynak az ütközés során. A tápiókahó ismérve, hogy az a felszínről visszapattan, és a puhább szerkezete miatt széthullik (A jégszem vagy jégdara ezzel szemben keménysége folytán a visszapattanás után egyben marad).  

De miért pont tápióka? A manióka gyökeréből kivont keményítőből mesterségesen készített golyócskák (tápióka gyöngy) külső jegyeiben megegyeznek a hódarával. Így aki már fogyasztott tápiókapudingot, könnyen asszociál ezekre az apró részecskékere, amelyek elsősorban téli záporok, zivatarok velejárója.

Tehát akár hódara, akár graupel vagy tápiókahó, mind ugyanazt a meteorológiai fogalmat jelenti.


Tápióka gyöngy
(Forrás: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Tapioca-1.jpg)


Alacsony felhőtetővel rendelkező Cb felhők - jellemzően ilyen felhőből hullik a tápiókahó
(Készítette: Csirmaz Kálmán, 2012. 01. 13. Siófok)