HungaroMet: 2015. április 26. 16:41
Tápióka - puding vagy új meteorológiai szakkifejezés?
Röviden a válasz a fenti kérdésre: Nem! Az Amerikai Meteorológiai Társaság meteorológiai szótárára hivatkozva (AMS Glossary) az eddig is ismert 'hódara' kifejezésnek egy létező szinonímája a 'tápiókahó'. Elsősorban konvektív felhőből hulló csapadékfajta, amely 2-5 mm átmérőjű, fehér, átlátszatlan, hozzávetőlegesen gömb alakú (néha kúp formájú) szilárd halmazállapotú részecske. Meg kell jegyezni, hogy az angol szakirodalomban a hódaraszem megfelelője a graupel. Általában a hódara, vagy tápiókahó záporos formában hullik, amikor a felszíni hőmérséklet 0 °C, vagy kevéssel az alatti. A hódara/tápiókahó úgy jön létre, hogy a felhőben hulló jégkristály apró, túlhűlt vízcseppeket gyűjt össze, amelyek ráfagynak az ütközés során. A tápiókahó ismérve, hogy az a felszínről visszapattan, és a puhább szerkezete miatt széthullik (A jégszem vagy jégdara ezzel szemben keménysége folytán a visszapattanás után egyben marad).
De miért pont tápióka? A manióka gyökeréből kivont keményítőből mesterségesen készített golyócskák (tápióka gyöngy) külső jegyeiben megegyeznek a hódarával. Így aki már fogyasztott tápiókapudingot, könnyen asszociál ezekre az apró részecskékere, amelyek elsősorban téli záporok, zivatarok velejárója.
Tehát akár hódara, akár graupel vagy tápiókahó, mind ugyanazt a meteorológiai fogalmat jelenti.
Tápióka gyöngy
(Forrás: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Tapioca-1.jpg)
Alacsony felhőtetővel rendelkező Cb felhők - jellemzően ilyen felhőből hullik a tápiókahó
(Készítette: Csirmaz Kálmán, 2012. 01. 13. Siófok)