2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 11. 14:59

Távolabbi kilátások a hét közepére

Amint arról szombati cikkünkben is írtunk, szerdán és csütörtökön markáns ciklon fogja alakítani időjárásunkat, amely nagy hasonlóságot mutat egy szinte napra pontosan négy évvel ezelőtti időjárási helyzettel (Zsófia ciklon, 2010. május 15-17).

Az egymást követő modellfuttatások rendre azzal számolnak, hogy a hét közepén egy erőteljesen kimélyülő ciklon középpontjával a Kárpát-medence fölött fog tartózkodni (1. kép). A kelet, északkelet felől érkező nagy nedvességtartalmú levegőből nagy területen kell 30-40 mm-t meghaladó csapadékra számítani szerdán és csütörtökön. Azonban a hegyvidéki területeken ennél jóval több is hullhat, hiszen a hegyek képezte akadály még nagyobb mértékben megcsapolja a levegő nedvességtartalmát.

A csapadékhullás hazánkban pénteken lassanként megszűnik, ugyanakkor várhatóan tovább terjed nyugat felé, így már az Alpok térségében kell számítani jelentős esőzésekre. A 2. képen a következő egy hét összegzett csapadékmennyiség-előrejelzését láthatjuk. A vasárnapi és a hét közepén lehulló csapadék együttesen (40-90 mm) sokfelé meghaladhatja a május havi átlagos mennyiséget (60 mm).

Nem csak az eső lesz az egyetlen kiemelt jelenség. Nagy területen viharossá, illetve erősen viharossá (>90 km/h) fokozódó szél várható – főként csütörtökön (3. kép). A legerősebb széllökések a Dunántúlnak még a síkvidéki területein is meghaladhatják néhol a 100, 110 km/h-t, a hegyekben ennél hevesebb szélrohamok is lehetnek. Ez a szélerősség ráadásul hosszú órákon keresztül fennállhat.

Bár az előrejelzések mindig rejtenek magukban kisebb-nagyobb bizonytalanságokat, jelen helyzetben a bizonytalanság inkább csak a csapadék mennyiségét, térbeli eloszlását, valamint a szél erejét érintheti, az alapvető időjárási helyzetképet nem.


1. kép: A ciklon középpontja térségünkben lesz, így jelentős csapadékképződésre számíthatunk


2. kép: Az előttünk álló egy hét összegzett, várható csapadékmennyisége mm-ben


3. kép: A várható legerősebb széllökések csütörtökön a déli órákban