2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. január 22. 13:41

Tél a télben

Az elmúlt napok időjárását a borult ég, barátságtalan időkép jellemezte, de a hőmérséklet - mind a minimum, mind a maximum - több fokkal az átlag felett alakult. Országszerte fagymentes éjszakák, +7 fok körüli maximum nem kifejezetten a januári időjárás jellemzője. A hétvégén már valóban tél lesz, a hőmérséklet az ilyenkor megszokott érték körül alakul, és az ország nagyobb részén havazás is valószínű.

A hétvégén egy közelünkben elvonuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat (1-2. ábra). Hatására csapadékos idő valószínű, és a hőmérséklet több fokkal visszaesik. A csapadék halmazállapota egyre nagyobb területen hó lesz (3-4. ábra), a kialakuló hóréteg vastagsága – amely több tényező függvénye pl. talajhőmérséklet stb. – még bizonytalan. A várható hőmérsékleti értékek az átlagos közelében alakulnak, téli időre számíthatunk.

Szombaton borult lesz az ég, sokfelé várható csapadék: a Dunántúlon már többnyire havas eső, majd havazás, a Dunától keletre kezdetben eső, majd egyre inkább havas eső, a magasabban fekvő területeken hó is. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul, a tartósabb havazásban lehet 0 fok közeli a hőmérséklet.

Vasárnap nagyrészt borult lesz az ég, legfeljebb az Alpokalján vékonyodhat el néhol a felhőzet. Több helyen valószínű havazás, de az Észak-Alföldön és északkeleten havas eső is lehet. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon erős, helyenként viharos lesz, az ország keleti részén csak élénk légmozgás valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +3 fok között alakul.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A 2015. január 24. 13 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező


2. ábra: A 2015. január 25. 13 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező


3. ábra: Várható csapadéktípus és intenzitás [mm/3 óra], 2015. január 24. 13 óráig (12 UTC)


4. ábra: Várható csapadéktípus és intenzitás [mm/3 óra], 2015. január 25. 13 óráig (12 UTC)