2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 15. 10:27

Térségünkben örvénylő ciklon miatt csak lassan javul az idő

A Kárpát-medence térségében örvénylő, lassan töltődő ciklon a következő napok időjárását is meghatározza. Az előttünk álló 24-36 órában a légörvény középpontja kelet, délkelet felől fölénk helyeződik, és lassan gyengül, így csökken fölöttünk a légnyomás-különbség, emiatt csütörtök estétől, illetve éjjeltől egyre többfelé veszít erejéből a szél - legkésőbb a Dunántúl nyugati felén. Csapadék tekintetében a kiterjedt, tartós esőt a hétvégén már egyre inkább záporok, zivatarok váltják fel.

Az éjszakai órákig az északi szelet kísérő legerősebb széllökések a Dunántúlon és északkeleten (főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) továbbra is meghaladhatják a 90 km/h-t. Az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén 100 km/h-t meghaladó lökések is lesznek. A középső és délkeleti országrészben kevesebb helyen lesz viharos (60-70 km/h feletti) a szél. Pénteken napközben inkább már csak a Dunántúl nyugati felén lesznek 70 km/h-t meghaladó, helyenként 80 km/h körüli széllökések (2. és 3. ábra).

Csütörtökön a napi csapadékösszeg több helyen meghaladhatja a 20-30 mm-t. Leginkább a hegyvidéki területeken lehet ennél nagyobb mennyiség. Pénteken területi átlagban újabb 20-30 mm-t elérő csapadék a Dunántúlon várható. Főként a Dunántúli-középhegységben hullhat nagyobb mennyiség (4. ábra). Csütörtökön a Tiszántúlon kelet felől fordulhat elő helyenként zivatar, melyet viharos szél, jégeső és esetleg felhőszakadás (lokálisan 20-30 mm-t meghaladó csapadék) kísérhet. Az éjszakai órákban az északi, északkeleti országrészben nem kizárt a záporok mellett egy-egy zivatar sem. Pénteken az ország északi, északkeleti harmadán szórványosan várható zivatar a csütörtökihez hasonló kísérőjelenségekkel.

Szombaton nyugaton még vastagabb, összefüggő felhőtakaró várható, keleten már szakadozottabb lesz a felhőzet, ott több-kevesebb napsütés is valószínű. Nyugaton még több helyen várható eső zápor, keleten zivatarok alakulhatnak ki. Vasárnap nyugaton is felszakadozik a felhőzet, záporok, helyenként zivatar azonban továbbra is lehet. Emellett fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés.


1. ábra: A ciklon elhelyezkedése és a talaj közeli szél 2014 május 15. csütörtök 09:55 UTC-kor


2. ábra: Várható maximális széllökések (km/h) 2014.05.15. 20 órakor az Aladin modell alapján


3. ábra: Várható maximális széllökések (km/h) 2014.05.16. 14 órakor az Aladin modell alapján


4. ábra: A csütörtöki és pénteki összegzett csapadék becsült területi eloszlása a csütörtöki számítások alapján