2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 3. 13:35

Többnyire borult idő

A hétvége időjárása egyhangúnak ígérkezik. Sok lesz a felhő, csak kisebb körzetekben süthet ki átmenetileg a nap. A hőmérséklet az átlagos körül, néhol kissé a felett alakul.

A jelentős időjárás-változást okozó légköri képződmények  a kontinens északi felén vonulnak. Térségünkben többnyire magasnyomás alakítja az időjárást.  A leszálló légmozgások, a magasban áramló enyhe levegő és a Kárpát-medence alsó légrétegeiben található nedves levegő együttes hatása eredményeként több helyen számíthatunk alacsonyszintű rétegfelhő, illetve köd képződésére.

Így a hétvégén „egyhangú” idő valószínű; szombaton az ország nagy részén borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet, süthet ki a nap. Szitálás is előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Vasárnap sem várható lényeges változás; nagyobbrészt borult idő várható, de kisebb körzetekben átmenetileg csökkenhet a felhőzet. Helyenként szitálás is valószínű. A déli szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.


A 2015. december 5. 13 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező


A 2015. december 6. 13 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező


A relatív nedvességtartalom időbeli alakulása a hétvégén