2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 5. 11:33

Tokió légszennyezettsége fokozódik, megközelíti a riasztási szintet

Tokió belvárosában a mért értékek megközelítették azt a szintet, mely megkívánta a hatóságoktól a riasztás elrendelését. Ez a szárazföld felől fújó szeleknek tudható be, ugyanis február végén sűrű szmog réteg borította Kína egyes részeit.

"A szennyezett levegő egyaránt származtatható Kína és Japán területéről is", mondta Kansuke Sasaki, a Japán Meteorológiai Társaság légszennyezés-elemzője. „Tavasz elején gyakran a kontinens felől érkeznek Japán fölé a légtömegek”, mondta el, utalva ezzel a Kína felől fújó szelekre. „Ez csak növeli a Japánban keletkezett szennyezést.”

A 2.5 µm-nél kisebb átmérőjű részecskék – amiket egyszerűen csak PM2.5-nek neveznek – koncentrációja 98 µg/m3 volt Tokió Nerima negyedében, és 88 µg/m3 a Minato negyedben február 26-án, helyi idő szerint délután 5 órakor, jelent meg a tokiói megfigyelő-állomás honlapján. Ez több mint háromszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott szintnek.

Ha a koncentráció már délelőtt meghaladja a 80 µg/m3-t, akkor a lakosság részére figyelmeztetést kell kiadni, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, olvasható a környezetvédelmi minisztérium honlapján.

Kína is sokáig küzdött a nagymértékű levegőszennyezéssel, mely az elmúlt három évtized erőteljes gazdasági növekedése miatt kialakuló környezeti károk következménye volt. A Kínából származó szennyezés áthalad a Csendes-óceánon, hogy végül elérje az Egyesült Államok nyugati partjait, olvasható egy, az Amerikai Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának (NAS) hivatalos lapjában nemrég megjelent tanulmányban.

A hatóságok szerint a PM2.5 éves átlagos koncentrációja 55%-kal csökkent Tokió belvárosában 2001 óta, amikor a kormány intézkedéseket hozott, hogy megfékezze a kibocsátást. Viszont a tengerentúlról Japánba érkező szennyezés olyan méreteket öltött, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni Sasaki szerint. Február végén ezért több tartományban, többek közt Oszakában is figyelmeztetést kellett kiadni.

Forrás: WMO


Az épületek alig látszódnak a homályos levegőben (Tokió, 2014. február 27.)