2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. november 15. 10:15

Trópusi ciklon Szomália térségében

Nem sokkal a Fülöp-szigeteknél pusztító Haiyan tájfunt követően a Kelet-Afrika parti Szomália történetének egyik legtöbb halálos áldozattal járó trópusi ciklonját élte meg. A 3A névre keresztelt ciklon 2013. november 10-11-én érte el a partvidéket. A heves esőzések keltette hirtelen áradásokban több mint 100 ember halt meg. A vihar több száz lakóházat és több ezer haszonállatot pusztított el.

A műholdképet (1. ábra) a NASA Terra műholdjának MODIS képalkotó rendszere készítette 2013. november 11-én, röviddel azt követően, hogy a trópusi ciklon magja elérte a partot. A viharban a legerősebb széllökések csupán 74 km/h sebességűek voltak – ez a besorolás szerint gyenge trópusi viharnak felel meg. A pusztítást nem is a szél okozta, hanem a hatalmas esőzések: Puntland tartományban 100 és 200 mm közötti mennyiségű csapadék zúdult a vidékre.

 1. ábra

1. ábra
A NASA Terra műholdjának MODIS képe, 2013. november 11.


A trópusi ciklonok ritkának mondhatók Szomália térségében, hiszen a megfigyelések 1966-os kezdete óta ez csupán az ötödik volt, bár ezt megelőzően csak alig több mint egy évvel korábban regisztrálták a negyedik – Murian névre keresztelt vihart. A 2. ábrán a ciklon középpontjának pályája (trajektóriája) látható, valamint a november 10-én 0 UTC-re vonatkozó légnyomási mező izovonalai. Ez is jól mutatja, hogy a ciklon pusztítása nem a nagy légnyomáskülönbségből eredő szélviharban, hanem a nagy mennyiségű csapadékban keresendő.

 2. ábra
2. ábra

A ciklon középpontjának pályája (HAWK ábrázolás)


Forrás: NASA Earth Observatory