2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 13. 15:51

Új műszer a műholdakon a pontosabb előrejelzésért

Már küldi az első adatokat az a műszer, amelyet a legutóbb felbocsátott amerikai kvázipoláris műholdra szereltek fel. Segítségével pontosabb kép kapható a Föld légköréről és így tovább javulhat az előrejelzések beválása a jövőben.

A Cross-track Infrared Sounder (CrIS) egy infravörös tartományú mérőműszer, amely nagy felbontású háromdimenziós hőmérséklet, légnyomás, és nedvesség profilt állít elő. A bejövő információkat a Nemzeti Óceán és Légkörkutató Intézet (NOAA) időjárási modelljei használnák majd. Hosszabb időskálán pedig ezek az információk segíthetnek a tudósoknak az éghajlati jelenségeket, például az El Nino-t és a La Nina-t is megérteni.
A CrIS egyike annak az öt műszernek, amely a NASA 2011. október 28-án a kaliforniai Vandenberg Légibázisról felbocsátott NPP műholdjának fedélzetén található. Az öt eszköz közül négy először került alkalmazásra. A műszerek a rendszeres mérések előtt hosszú vizsgálaton mennek keresztül, a tényleges mérések csak ezután kezdődhetnek.  Az NPP fejlesztő csapata várhatóan március végén fejezi be az üzembe helyezési folyamatot. Ezt követően a NOAA operatívan fogja működtetni az NPP műholdat és folyamatosan továbbítja az adatokat a felhasználóknak. Az üzembe helyezési munkálatok jó ütemben haladnak, az adatok küldése megfelelően működik a NOAA felé.

Az NPP, mint egy összekötő láncszem, a NASA és a NOAA közös munkájának eredménye, az újgenerációs operatívan működő poláris műholdrendszer, a JPSS (Joint Polar Satellite System) első mérföldköve. A műhold üzemeltetése a NASA Goddard Űrrepülési Központjának feladata, míg a műszerekért – köztük a CrIS-ért – és a műhold földi rendszeréért a NOAA felel.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html