2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 13. 08:28

Új szuperszámítógépet kapott a NOAA

Gaia, azaz Földanya segít a NOAA szakembereinek a klímaváltozás megértésében. Oak Ridge-ben új szuperszámítógépet avattak.

Új szuperszámítógépet vehetett birtokba a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) Nemzeti Éghajlati Adatközpontja (NCDC).  A computer az archív adatok rendszerezésében működik közre, ezzel elősegítve az éghajlati modellek fejlesztését és a Föld klímájának megértését. A számítógép másodpercenként 1100 milliárd számítást végez.
A tudósok remélik, hogy a fejlesztés majd segít megérteni a hosszabb periódusok éghajlatváltozását, nem csak globális, hanem regionális szinten is. Míg a NOAA kutatói hosszú távú modellezésre használják, addig az NCDC tudósai az archív időjárási adatokra és a műholdak folyamatos adatletöltésére összpontosítanak.
A műholdas adatokban gyakran előfordulnak szisztematikus hibák, amelyeket ki kell szűrni a pontosság érdekében. De az adatsorok nagyon hosszúak, ezért az adatok újrafeldolgozása rengeteg időt vesz igénybe. Az új számítógép nagy kapacitásának köszönhetően azonban ez az idő lerövidíthető.
Az Oak Ridge National Laboratory központjában álló „Gaia” (vagy „Földanya”) nevet viselő szuperszámítógép szélessávú hálózaton keresztül érhető el, amelynek további fejlesztésére – a gyorsabb adatforgalom érdekében – idén kerül sor.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html