2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 30. 14:12

Újabb erős melegedés – vasárnapi megtorpanással

A korábbi időszakban nagy különbségeket okozó frontálzóna kelet felé elhagyja térségünket, mögötte szombaton napos, száraz időre számíthatunk. Bár vasárnap nyugat felől ismét nedves léghullámok érkeznek fölénk, ez a változás már rövid életűnek bizonyul: a jövő héten ismét a napsütésé lesz a főszerep, a kánikula is visszatér, sőt a hőség a hét közepétől fokozódik. 

Szombaton derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos időre számíthatunk (a reggeli órákban főként a Dél-Dunántúlon ködfoltok jelenhetnek meg, amelyek gyorsan feloszlanak), majd késő délután nyugaton megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Vasárnap a keleti országrészben is megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon már a reggeli óráktól, keleten délutántól több helyen alakul ki zápor, zivatar.

A hétvégén általában mérsékelt marad a légmozgás, de vasárnap zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

Szombaton kissé hűvös lesz a hajnal, hiszen általában 9 és 14 fok közé hűl le a levegő, a völgyekben azonban ennél hidegebb is lehet; a legmagasabb nappali hőmérséklet viszont már 27 és 31 fok között alakul. Vasárnap elsősorban a több felhő hatására mérsékeltebb éjszakai lehűlés ígérkezik, hajnalban többnyire 14, 20 fok valószínű, majd délutánra 24 és 32 fok közé melegszik fel a levegő, keleten várható a 30 fok körüli hőmérséklet.

A jövő hét elején a nappali gomolyfelhő-képződésből csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, majd túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás, napról napra magasabb hőmérséklettel. Ismét beköszönt tehát a hőség, a jövő hét elhozza az idei nyár negyedik hőhullámát.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett felhőzet és csapadék szombaton 14 órakor (12 UTC)


2. ábra: Előrejelzett felhőzet és csapadék vasárnap 14 órakor (12 UTC)


3. ábra: Fáklya diagram Budapestre (a 850 hPa-os szint - kb. 1500 m - hőmérséklete)