2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 7. 16:12

Újabb erős napkitöréseket észleltek

2012. március első hétvégéjén újra fokozódott a naptevékenység. A két legerősebb kategóriába eső kitörések a hét elején érhetik el a Földet. A kutatók a következő napokban újabb kitörésekre számítanak.

2012. március 2-án és 4-én ismét erős naptevékenységet észleltek a műszerek. A két nap alatt két M és egy X osztályba sorolható kitörést regisztráltak. A naptevékenység erősségét egy ötfokú skálán mérik, A, B, C, M, X betűkkel jelölve. Az osztályok között tízszeres a szorzó. Az X osztályba sorolható kitörések akár az egész Földön zavarokat okozhatnak.

Az X1-es fokozatú kitörés az eddigi ciklus legerősebbje, vasárnap délelőtt következett be. Ennél valamivel erősebbet januárban regisztráltak. A Nap forgása miatt a plazmafelhő eddig elkerülte a Földet, így egyelőre jelentős hatás nem volt tapasztalható. A jelenleg aktív AR1429-es régió azonban fokozatosan felénk fordul.

 1. ábra

 1. ábra
A bal felső csomópont az AR1429-es régió, amely a hétvégi kitöréseket okozta
forrás: NASA/SDO/HMI


A vasárnapi erős kitörés körülbelül 46 percig tartott. Az eseményhez a fler mellett koronakidobódás (CME) is kapcsolódott, azaz az elektromágneses hullámok mellett a napkorona egy darabja is kilökődött a csillagközi térbe. A felhőben mozgó elektronok kedd hajnalban érték el a felszínt. A töltött részecskék árama felerősítheti a sarki fény jelenségét, s a mostani mérések szerint ez akár hazánkban is megfigyelhetővé válik.

A kutatók a következő néhány napban újabb kitörésekre figyelmeztetnek. Nem sokkal azután, hogy az X1-es kitörés elérte a Földet már közelít az újabb, M osztályú elektromágneses vihar.

2. ábra
2. ábra

A 2012. március 4-én regisztrált X1 osztályba tartozó kitörés. forrás: NASA/SDO/AIA


A ciklus azonban nem ért véget. Március 7-én hajnalban újabb, az eddigieknél jóval erősebb, X5.4-es kitörést detektáltak. Ez a következő napokban érheti el a felszínt. Mivel fokozatosan a kilökődés irányába kerültünk, számítani lehet a villamos hálózat és a telekommunikáció zavaraira, illetve a rövidhullámú rádiók és egyes műholdak meghibásodására is.

A kutatók szerint a tizenegy éves periódusú naptevékenység 2013-ig fokozódhat, amikor eléri a maximumát. Ekkor az X osztályú kitörések lesznek túlsúlyban.

3. ábra
3. ábra

A SOHO napszonda által készített felvétel az X1-es kitöréshez tartozó koronakidobódásról. forrás: NASA/SOHO


forrás: www.nasa.gov,
           www.noaa.gov