2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 16. 14:27

Újra itt a hőség

A hét végére visszatér a kánikula a Kárpát-medencébe. Egy vasárnap érkező hidegfront miatt megtorpan a felmelegedés, de a jövő hét elején ismét sokfelé lesz 35 fok feletti csúcshőmérséklet.

A következő napokban alapvetően napos idő lesz a jellemző, azonban ez nem lesz zavartalan. Gomolyfelhők fejlődnek, amelyekből záporok, zivatarok alakulnak ki. Pénteken és szombaton még kevés helyen, nagyobb eséllyel a középső országrészben és északkeleten fordulhatnak elő zivatarok, vasárnap viszont egy hidegfront vonul át felettünk, akkor az északi országrészben már többfelé valószínű csapadék. (1., 2. ábra)

Napról napra erősödik a felmelegedés, szombaton 33, 38 (3. ábra), vasárnap már általában 33, 39 fok (4. ábra) közötti csúcshőmérséklet lesz a jellemző. Ugyanakkor vasárnap az érkező front felhőzete és csapadéka az északi országrészben már nem engedi, hogy ugyanolyan magasra emelkedjen a hőmérséklet, mint szombaton. A hidegfront érkezésében van némi bizonytalanság. Ha később kezdődik el a felhősödés, természetesen Észak-Magyarországon vasárnap is melegebb lesz, és a csapadék is késni fog.

A front mögött pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, azonban még ezzel együtt is 30 fok feletti maximum-, és 20 fok körüli minimumhőmérséklet lesz a jellemző, nem frissül fel tehát jelentősen az idő. Sőt, úgy néz ki, hogy a hőhullám tartósnak ígérkezik, hiszen a jövő hét elejétől újra melegedésre van kilátás (5. ábra).

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A front helyzete és a 2 m-es hőmérséklet-előrejelzés vasárnap 12 UTC-kor (14 CET)


2. ábra: A front helyzete és a vasárnap 6-12 UTC között várható csapadékösszeg-előrejelzés


3. ábra: Hőmérséklet-előrejelzés szombat 12 UTC-re (14 CET)


4. ábra: Hőmérséklet-előrejelzés vasárnap 12 UTC-re (14 CET)


5. ábra: Hétnapos előrejelzés Szegedre