2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 18. 14:32

Változékony hétvége

A hét közepének csendes, szinte eseménytelen időjárása után a hétvégén ismét változatosabb időre számíthatunk. Extrém esemény nem lesz, de zápor, helyenként zivatar kialakulhat.

Az elmúlt hétvége csapadékos, helyenként jelentős mennyiségű esőt hozó napjai után a hét közepére lecsendesedett időjárásunk. Anticiklonális hatásoknak köszönhetően országszerte kisütött nap, és számottevő csapadék nagyobb területen már nem hullott. A magasnyomás azonban a következő napokban északkelet felé húzódik vissza, és ismét ciklonális mező alakítja a szombat, vasárnap időjárását.

Szombaton főként a középső és keleti területek felett lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott akár több helyen is záporra, helyenként zivatarra számíthatunk. A Dunántúlon viszont több lehet a napsütés (1. ábra).

Vasárnap napos és erősebben gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek, szórványosan alakul ki zápor, helyenként zivatar. A vasárnap déli előrejelzett nyomási- és felhőzeti mezőn (2. ábrán) már fellelhető annak a hidegfrontnak a felhőzete is, amely a jövő hét elején éri el hazánkat. A jelenlegi számítások szerint az érkező front mögött (3. ábra) több fokkal hidegebb levegő áramlik északnyugatról délkelet felé.

Naponta frissülő előrejelzéseinket honlapunkon követhetik nyomon!


1. ábra: Nyomási és felhőzeti kép 2014. szeptember 20-án a déli órákban


2. ábra: Nyomási és felhőzeti kép 2014. szeptember 21-én a déli órákban


3. ábra: A 850 hPa-s szint (~1500 m) hőmérsékleti és áramlási mezeje 2014. szeptember 21-én a déli órákban