2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 21. 13:25

Változékony idő várható a következő napokban

Időjárásunk változékony jellege a hét végén is megmarad. Több helyen várható zápor, és vasárnap több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A pénteki átmenetileg naposabb, szárazabb idő után szombaton ismét sok felhő lesz fölöttünk. Több helyen alakul ki zápor,  az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol zivatar is előfordulhat (1. ábra). A hőmérséklet hajnalban  11, 16, délután  még 22, 27 fok között alakul. Vasárnap ismét hidegfront érkezik, amely gyorsan átvonul fölöttünk. A front eleinte záporokat okoz, keleten zivatar is előfordulhat, majd napközben már egyre többfelé csökken a felhőzet, és kisüt a nap. A front mögött beáramló hidegebb levegő miatt (2. ábra) a hajnali 11, 16 fokról  a több-kevesebb napsütés ellenére mindössze 18, 23 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, ez 4-6 fokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál.

A jövő hét elején főként a déli országrészben már sok napsütésre van kilátás, északon azonban időnként erősebben felhős lesz az ég, és ott néhol kisebb eső, zápor is valószínű. A hét közepéig fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés.


1. ábra
A szombat délutáni felhőzet és csapadék
az ECMWF modell alapján


2. ábra
A vasárnap délután várható hőmérséklet az 1500 m körüli magasságban
az ECMWF modell alapján