2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 19. 14:47

Változékonyabb időjárás, több csapadékkal

Változékonyabbá válik időjárásunk, amelynek oka egy hidegfront, amely péntek este éri el hazánk északnyugati részét. Az elmúlt napokhoz képest több csapadék várható, és a front mögött több fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket.

A péntek este érkező hidegfront nyomán felborul az a zonális (kelet-nyugati) áramlási rezsim, ami miatt a hét közepén az évszakhoz képest jóval melegebb volt, és melegrekordok is megdőltek. A kialakuló északias áramlás hideg levegő hoz a Kárpát-medencébe. Ráadásul a Balkánon ciklonális hullám is képződik a fronton, ami lelassítja a mozgását, és ott, illetve a Dél-Magyarországon csapadéktöbbletet is okoz (1-2. ábra). Szombat napközben a Miskolc környéki csapadéktöbblet az összeáramlás miatt jön létre: az Északi-középhegység nyugati felén északnyugati, az Észak-Alföldön északi, északkeleti lesz az uralkodó szélirány.

Vasárnapra a front már messze jár, a mögötte lévő hideg légtömeg alakítja időjárásunkat. Fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék (3-4. ábra). Az eső mellett ekkor – főleg vasárnap reggel – a hegyekben vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat.

Ezzel együtt véget ér az átlagosnál enyhébb időjárás, a vasárnapi csúcshőmérséklet már csak 4 és 7 fok között alakul (5. ábra), a jövő héten pedig többfelé hajnali fagyokra számíthatunk.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett csapadékösszeg péntek 18 UTC - szombat 06 UTC között


2. ábra: Előrejelzett csapadékösszeg szombat 06 UTC - szombat 18 UTC között


3. ábra: Előrejelzett csapadékösszeg szombat 18 UTC - vasárnap 06 UTC között


4. ábra: Előrejelzett csapadékösszeg vasárnap 06 UTC - vasárnap 18 UTC között


5. ábra: Előrejelzett maximum hőmérséklet vasárnapra