2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 28. 14:07

Változó felhőzet, napsütéssel

Melegszik a levegő, sokat süt a nap, de a napsütés nem lesz zavartalan. Szombaton kevesebb, vasárnap több felhő várható.

Pénteken szinte zavartalan napsütésben bízhatunk, és csapadék sem várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet viszont az ország nagy részén elmarad az évszakos átlagtól. Szombaton fátyolfelhők jelennek meg az égen, amelyek nem hoznak csapadékot, és a napsütést is kevésbé zavarják, viszont egy közelgő hidegfront előjelei, akárcsak az északon erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés, és az ezekből helyenként kialakuló záporok, zivatarok. Vasárnap már délen is sok gomolyfelhő várható, és ott is valószínű csapadék. Pénteken és szombaton hajnalban még hűvös idő lesz, többfelé 10 fok alá süllyed a hőmérséklet. Vasárnap a felhősebb éjszaka miatt nem tud ennyire lehűlni a levegő, akkor 11, 16 fok valószínű, délután azonban már nyárias idő lesz: 24, 29 fok között alakul a csúcshőmérséklet (nyugaton lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb). Az 1. ábra egy budapesti, a 2. ábra egy pécsi fáklyadiagramot mutat. Ezeken látható, hogy a déli országrész fölött később növekszik meg a felhőzet, de a hétfői erőteljesebb lehűlésnek is nagyobb az esélye.

A front vasárnapról hétfőre virradóra éri el hazánkat északnyugat felől, és egy ciklonális hullám is képződik rajta az Alpok déli oldalán  Emiatt lelassul, és a Dunántúlon hétfőn már jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.


1.ábra: Fáklyadiagram Budapestre a következő 10 napra


2. ábra: Fáklyadiagram Pécsre a következő 10 napra