2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. március 12. 14:25

Várható időjárás március 15-én

A hosszú hétvége során hazánk egy anticiklon déli peremén helyezkedik el. A legfrissebb előrejelzések szerint a nemzeti ünnep napján egy magassági hideg légörvény érkezése várható.

A pénteki modellszámításokhoz képest a légörvény fejlődése és vonulási útvonala biztosabbá vált, így tehát nagy esély van arra, hogy fölöttünk haladjon át. A hideg légörvény kialakulása és vonulása viszonylag gyorsan le fog zajlani, hiszen az objektum hétfő kora hajnalban Skandinávia északi része fölött jön létre, majd kedd napközben már el is éri hazánkat.


Hatására a hétfői napos időt követően kedden országszerte erősen megnövekszik a felhőzet, amelyből a késő délelőtti óráktól kezdve időszakosan csapadék várható. Az északkelet felől beáramló hideg levegő eredményeként a halmazállapotot tekintve egyre inkább a havazásnak, havas esőnek van esélye, inkább csak a déli megyékben fordulhat elő eső. Mindazonáltal jelentős mennyiségű (nagy területen 5 mm-t meghaladó) csapadék nem valószínű. Mindezek következtében átmenetileg síkvidéken is kialakulhat néhány cm-es hóréteg, amely azonban folyamatosan olvadni fog, hiszen a talaj és a levegő hőmérséklete egyaránt fagypont felett marad.


Az érkező hidegcsepp helyzete március 15-én 12 UTC-kor az 500 hPa-os nyomási szinten


Várható csapadékmennyiség március 15-én