2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 23. 13:42

Vasárnap véget ér a hőség

Szombaton még országszerte 33, 37 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de az este érkező hidegfront hatására vasárnapra mérséklődik a meleg. 

A következő napokban változékonyabbra fordul időjárásunk, több front is érinti térségünket. Szombaton eleinte még túlnyomóan derült, napos idő várható, majd délután nyugaton és északon erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, és záporok, zivatarok alakulnak ki. Az este érkező hidegfront hatására megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 37 fok között alakul (1. ábra).

Vasárnap fokozatosan csökken a felhőzet, főként keleten eleinte még több helyen várható zápor, zivatar. A helyenként viharos északnyugati szél délután mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 30 fok között valószínű (2. ábra).

A jövő hét elején több hullámban érkezik nedves, hétfőn ismét meleg, majd újra hűvösebb levegő, így változékony időre számíthatunk. A többször változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, főként északon és nyugaton alakulhat ki zápor, zivatar.  A maximum-hőmérséklet több fokkal visszaesik.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A hőmérséklet eloszlás ~ 1500 m-es magasságban szombaton 14 órakor (12 UTC)


2. ábra: A hőmérséklet eloszlás ~ 1500 m-es magasságban vasárnap 14 órakor (12 UTC)