2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 31. 08:10

Veszélyben a biológiai sokféleség

Rohamosan csökken a biológiai sokféleség mindenütt a világon és talán nagyobb kihívás megóvni földünk fajait, mint mérsékelni a globális klímaváltozás okozta negatív hatásokat.

A fajok kihalása és az ökoszisztémák felbomlása vészes ütemben gyorsul. A természetes kihalásnál százszor-ezerszer gyorsabb ütemben veszítünk el fajokat. A kihalás felé vezető folyamat főként a természetes környezet csökkenésének eredménye és az ember gerjesztette klímaváltozás tovább ront ezen a problémán.

A történelem során már öt alkalommal fordult elő, hogy fajok tömegesen haltak ki, legutóbb 65 millió évvel ezelőtt, amikor a dinoszauruszok és több más faj tűnt el. Ezt megelőzően globális éghajlati és levegőkémiai változások, aszteroida becsapódás vagy vulkanikus folyamatok vezettek tömeges fajkihalásokhoz és az ökoszisztéma megváltozáshoz. Jelenleg a hatodik kihalási periódusnál tartunk, mely annak az élettérért folytatott küzdelemnek az eredménye, mely az ember és más fajok között zajlik.

A biológiai sokféleség megőrzéséhez szükség van a kutatók, politikusok és a hatóságok szoros együttműködésére. Nemrégiben az Európai Unió tagállamaiból gyűltek össze kutatók és politikai szakértők a Koppenhágai Egyetemen, hogy megvitassák, miként tudnák a jövőben az IPCC-hez (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) hasonló, a biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platformot (IPBES) megszervezni.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html