2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. június 26. 16:49

Viharvadászbeszámoló a 2014. május 11-i szupercellás zivatarokról

Az idei májusi időjárás – a károkozó felhőszakadásokon túl – a viharvadászok számára is tartogatott eseményeket. A legemlékezetesebb napnak a május 11-e bizonyult, amikor is az országban többfelé alakultak ki szupercellák, és összesen négy csapat vonult ki terepre, hogy az idei első szervezett vadászat keretében számos megfigyeléssel és élménnyel gazdagítsa a hazai viharvadász krónikákat.

A 2014-es szezon első komoly zivataros helyzetére május 11-ig kellett várnia a Viharvadászok Egyesületének, mely e napra 1-es fokozatú konvektív előrejelzést adott ki. Az esemény különlegességét fokozta, hogy első alkalommal próbálhattuk ki új mobilos viharvadász alkalmazásunkat a „Stormpanel”-t, mely során egyesületi tagjaink a könnyebb és gyorsabb adathozzáférésen túl, akár élő videó közvetítésen is nyomon követhetik a vadászatokat.

Most pedig térjünk rá az események láncolatára, mely az elmúlt évek egyik legszervezettebb viharvadászatához vezetett.

A kijelölt budapesti találkozási helyünkön, az OMSZ által biztosított analízis térképek és modell kimenetek részletes tanulmányozását követően az Északi és Déli csapatnak elnevezett formáció Dunaföldvárt jelölte meg kiindulási pontnak, ahol néhány órás várakozást követően délnyugati irányban az első komolyabb talaj alapú konvekció nyomaira lettünk figyelmesek (1. kép).

 1. kép

  1. kép: Az első komolyabb talaj alapú konvekció Dunaföldvár térségében


Az elégtelen háttéremelés következtében azonban ezek a cellák még nem bizonyultak életképesnek. Később a front érkezésével a Balaton térségében kialakult szupercellát vették célba viharvadászaink. A Déli csapat a vihart még a Dunántúlon elcsípte, mely során a szupercella falfelhőjén (2. kép) és látványos peremfelhőjén (3. kép) túl egy ún. gustnado-t is sikerült lefilmezniük.

 2. kép

  1. kép: A szupercella és falfelhője a Déli csapat felvételén

 

 3. kép

  1. kép: A szupercella peremfelhője úgy, ahogy a Déli csapat látta


Bő fél óra múltán a zivatar fokozatosan ún. bow echo-vá (szupercella.hu/node/65) fejlődött, melynek sajátossága, hogy az északi ívvégi örvény területén jöhet létre legnagyobb valószínűséggel tornádó. E térséget az Északi csapat vette célba (4. kép).

 4. kép

  1. kép: A bow echóvá fejlődött szupercella csapadéksávja


A Déli csapat közel 100 km hosszan kisérte a vihart keleti irányba (5. kép).

 5. kép

  1. kép: A szupercella peremfelhője a Déli csapat felvételén

 
Egy harmadik nézőpontból pedig a Nagykovácsi Zsolt és Kovács Kornél alkotta viharvadász páros figyelhette az épp Szolnok felé tartó szupercellát (6. kép).

 6. kép

  1. kép: A szupercella a Nagykovácsi Zsolt és Kovács Kornél alkotta harmadik csapat felvételén


Ez volt az első olyan egyesületi viharvadászata, ahol az új fejlesztést, az ún. Stormpanel alkalmazást élőben teszteltük (7. kép). Az applikáció segítségével az oldal látogatói élőben követhetik a csapatok mozgását az ország területén (az egyesületi tagok a vadászat idején egy olyan követési térképet is elérhetnek, amelyen a pozíció és az Országos Meteorológiai Szolgálat radarmérése egyszerre szerepel, egy ilyen példa szerepel a 7. képen is).

 7. kép

  1. kép: Tesztelés alatt az Egyesület új fejlesztése. A képen csapatainkat autók jelölik.


Mindeközben Goda Zoltán képzett viharvadászunk sikeresen lencsevégre kapta a déli országrész legimpozánsabb LP szupercelláját Baja közelében (8. kép).

 8. kép

  1. kép: Goda Zoltán felvételen egy, az ország déli részén kialakult szupercelláról


E vihart pár órával később a Déli csapat is dokumentálta Kiskunfélegyháza környékén, mely akkor már HP jelleget kezdett ölteni (9. kép).

 9. kép

  1. kép: A fokozatosan egyre inkább nagycsapadékú (HP) jelleget öltő cella a Déli csapat felvételén


Az alábbi videóelőzetesben a vadászatok legizgalmasabb felvételeit tekinthetjük meg.

 

A részletes összefoglaló videó is elkészült.

 

Összefoglaló

A május 11-i zivataros helyzetet méltán nevezhetjük az egyik legsikeresebb viharvadászatnak, hiszen ilyen nagy létszámban és szervezettség mellett még nem sikerült hasonló méreteket öltő szupercellát dokumentálnia Egyesületünk képzett viharvadászainak. A nem kis élményen túl sikeresen teszteltük új fejlesztésünket és számos tudományos megfigyelést is sikerült elvégeznie csapatainknak. A jövőben várhatóan hasonló eredmény övezi majd az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Viharvadászok Egyesülete által szervezett viharvadászatokat, mely még közelebb vihet minket a szupercellás zivatarok jobb megismeréséhez.

A beszámoló bővebb és izgalmakkal teli részletes változata, további képekkel megtekinthető a szupercella.hu oldalán.


Kun Sándor
(Viharvadászok Egyesülete)