2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. július 12. 09:36

Vörös lidércet fotóztak a Nemzetközi Űrállomásról

A jelenség a jelenlegi tudományos ismereteinkkel nehezen magyarázható, ezért is adták a tudósok a vörös lidérc nevet azoknak a vörös színű felvillanásoknak, amelyek körülbelül 80 km-es magasságban fordulnak elő.

Az 1. képet a Nemzetközi Űrállomás 31. expedíciójának tagjai 2012. április 30-án készítették digitális kamerával, miközben Myanmar (Burma) területe fölött haladtak át. A fényképek egy timelapse videó részeiként készültek, amit itt lehet letölteni. A lidérc a videó 6. másodpercében látható a jobb felső sarokban.

1. kép - vörös lidérc

1. kép

A vörös lidérceket nehéz megfigyelni, mivel csak néhány ezredmásodperces felvillanásokról van szó. Ráadásul közvetlenül zivatarfelhők felett alakulnak ki, ami nagyon megnehezíti a földfelszínről történő észlelést. Egyedüli lehetőség erre, ha a zivatarfelhőtől legalább 100 km-es távolságból, lehetőleg magasabb hegy tetejéről kémleljük az eget.

A lidércek nagymennyiségű elektromos energiát juttatnak a zivatarfelhő tetejéből az elektromosan töltött felsőlégkör (ionoszféra) irányába – ellentétben a „rendes” villámokkal, amelyek a földfelszín felé továbbítják az elektromosan töltött részecskéket. Így szerepe lehet az ionoszféra és a földfelszín közötti elektromos potenciál-különbség fenntartásában is. A jelenség erős zajt okoz a rádiófrekvenciákon, gyakran fürtszerűen, csokorban jelennek meg.

Habár a pilóták már évtizedekkel ezelőtt észlelték a tiszavirág-életű jelenséget, létezését egészen az 1990-es évekig nem sikerült a tudománynak megerősítenie. Az első fényképet 1989-ben egy repülőgépről készítették egy vörös lidércről, majd az 1990-es években az amerikai űrrepülő utasainak több ízben is sikerült lencsevégre kapni a jelenséget.

További, angol nyelvű információk a felsőlégköri elektromos jelenségekről: University of Alaska–Fairbanks. (n.d.) Red Sprites and Blue Jets. Accessed July 9, 2012.

forrás: NASA Earth Observatory - http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=78487&src=eoa-iotd