2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. június 5. 21:00

Zivatarok mindenfelé

Június 5-én, vasárnap jellegtelen nyomási mező volt található hazánk felett, így helyi hatások alakították időjárásunkat, ennek megfelelően bőven akadt észleni való jelenség a jégesőtől a zivataron át a szivárványig, melyről MET-ÉSZ észlelőink képes beszámolókat is küldtek.

Június 5.-én, vasárnap Zalaegerszeg: heves zivatar, felhőszakadással. Baladincz Bendegúz észlelőnk beszámolója (1. kép):
"Észak felől érkezett először csak záporral indult aztán elkezdett egyre jobban átállni felhőszakadás szerű intenzitásra, majd ahogy telt az idő annál erősebb lett, és a villámtevékenység is nagyon aktív volt, minden lecsapó vagy felhővillám után recsegős dörgés hallatszott. A zivatarban viharos szél is volt ami szó szerint vitte magával az esőcseppeket. Az egyik villám valószínűleg eltalálhatta a helyi TV és internet adóját mert kb 16:21 óta nincs sem net, sem TV .A városban villám árvíz is kialakult."

A Meteora mobil alkalmazás segítségével érkezett a kép Pilisvörösvárról, ahol szintén hömpölygött a sáros víz a heves zivatar nyomán 13 órakor (2. kép).

Nem sokkal 15 óra előtt Győrtől keletre is zivatarok alakultak ki. Buzás Csaba MET-ÉSZ észlelőnk Kisigmándon kapta lencsevégre a közeledő zivatart, a következő megjegyzéssel (3. kép): "ÉK felől egy igazán látványos boltozat alakult ki, néhány lecsapó villám és erős szél, de csapadék vagy zivatar nem érkezett meg."

Szombathely környékén is zivatarok alakultak ki. Hérincs Dávid Egyházasrádócról küldött fényképet nemsokkal 18 óra előtt, a következő megjegyzéssel (4. kép): "Kelet felől látványos kifutófelhővel közeledett a zivatar, de a csapadék végül nem ért el idáig."

Este 18 órakor Túrkevén szinte mindenfelé zivatarfelhőket lehetett észlelni, melyek  Hartvig József észlelőnk fotóin jól azonosíthatóak (5. kép).
Tankönyvbe illő zivatarfelhőt (Cumulonimbus) fotózott Trájer János szolnoki észlelőnk Cegléd és Abony között a 4-es főúton (6. kép).


A képekből a teljesség igénye nélkül válogattunk, hiszen hála észlelőinknek sok szép és szakmailag is értékes képes jelentést kaptunk, amit ezúton is köszönünk és kérjük, hogy további észleléseiket is küldjék el az OMSZ MET-ÉSZ rendszerén keresztül!


1. kép: Baladincz Bendegúz MET-ÉSZ észlelőnk zalaegerszegi fotója


2. kép: A Meteora mobil alkalmazás segítségével érkezett a kép Pilisvörösvárról


3. kép: Buzás Csaba MET-ÉSZ észlelőnk Kisigmándon készült fotója


4. kép: Hérincs Dávid Egyházasrádócról küldött képes jelentést a MET-ÉSZ oldalra


5. kép: Túrkevén készítette felhő fotóit Hartvig József


6. kép: Tankönyvbe illő zivatarfelhőt fotózott Trájer János észlelőnk


Az OMSZ időjárási radarjainak méréseiből készített térképen látható az elmúlt 12 óra csapadékeloszlása