2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. január 8. 09:41

Zúzmarás mesevilág az Alpokalján

A múlt héten hazánkat elérő kontinentális hidegnek, valamint a párás, ködös időnek köszönhetően csodálatos átalakuláson mentek át azok a helyek, ahol megfelelő mennyiségű vízpára, elegendő erősségű légmozgás és persze fagypont alatti hőmérséklet állt rendelkezésre egy időben. Zúzmara akkor képződik, ha a levegőben sűrűn lebegő apró vízcseppeket (melyet mi párának, ködnek érzékelünk) a mozgásban lévő levegő testeknek, tereptárgyaknak sodor, mely testek és tereptárgyak hőmérséklete fagypont alatti, így azokra ráfagyhatnak könnyedén a jelen esetben amúgy is túlhűlt vízcseppek.

Ez a csodálatos (ám ha túl nagy mennyiségben rakódik le akkor káros) jelenség síkságokon is megjelenhet, azonban a hegyekben, ahol jóval alacsonyabb a felszíntől számított felhőalap (s emiatt gyakrabban van felhőben a hegy) sokkal intenzívebben megy végbe a lerakódás. Így történt ez a Soproni-hegységben is az elmúlt napokban. A zúzmara vastagságát tovább fokozta a pár nappal ezelőtti ónos szitálás, mely jéggel vonta be a növényzetet, a téli hatást pedig még lenyűgözőbbé tette a hegységben található hótakaró.

A felvételeket Pintér András és Kiss Márton MET-ÉSZ észlelőink készítették 2016. január 7-én, az 557 méteres Magas-bércen, a Soproni hegységben.