2024. május 27. hétfő
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2017. május 19. 10:00

MEANDER modell előrejelzés

A Térképes modell előrejelzés oldalon az ECMWF globális, valamint az AROME és a WRF mezoskálájú numerikus előrejelző modell mellett a MEANDER ultrarövidtávú előrejelző rendszer futtatásával készült térképek is láthatók.

A MEANDER rendszer az OMSZ analízis és ultrarövidtávú előrejelző (nowcasting) rendszere. A 10 percenként beérkező felszíni mérési adatok, valamint radar és műholdas mérések, és a WRF numerikus modell felhasználásával 1.5 km távolságú rácspontokra kiszámolja a meteorológiai paramétereket. Az így készült ún. meteorológiai objektív analízis alkalmas az ország aktuális időjárásának leírására. A MEANDER rendszer a következő 1.5 órára előrejelzést is készít az éppen aktuális légköri változások felhasználásával (extrapolációjával). A rendszer tízpercenként készít új hőmérséklet, szél, csapadékintenzitás és egyórás csapadékösszeg analízist és előrejelzést.

Az különböző modell előrejelzések automatikusan készülnek, egymástól és az OMSZ hivatalos, a szakemberek által moderált előrejelzésétől is különbözhetnek.