2024. május 27. hétfő
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2017. augusztus 8. 15:12

Új, letölthető szakmai ismertetők

Az OMSZ Kiadványok, Szakmai ismertetők oldalon megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített ismeretterjesztő anyagok letölthető, elektronikus (pdf) változata. A négy legújabb ismertető az időjárás és egészség kapcsolatával foglalkozik: a frontok élettani hatása; hőérzet, hőség; gyógyklíma, klímaterápia, klimatikus gyógyhelyek; barlangi klíma, gyógybarlangok.
Az OMSZ szakmai tevékenységeinek bemutatására készülő kiadványok nem csak a különböző rendezvényeinken, múzeumi tárlatvezetéseken stb. kerülnek a meteorológia, illetve a Szolgálatunk munkája iránt érdeklődők kezébe, hanem bárki letöltheti és kinyomtathatja azokat.

Időjárás és egészség – barlangi klíma, gyógybarlangok

A barlangok gyógyászati célú felhasználása (tudományos néven speleoterápia) az ősidőkig nyúlik vissza. A középkorig a gyógyító hatást jobbára csodaként tartották számon, emiatt egyes barlangok messze földön ismert zarándokhellyé váltak. Sokáig azonban nem elsősorban a barlangi klíma gyógyhatását használták ki, hanem a barlangokban talált cseppkövek, csontmaradványok vagy gyógyvizek felhasználása volt jellemző.

Hazánk barlangokban viszonylag gazdag ország. Éppen ezért nem meglepő, ha a magyarországi barlangok éghajlati, majd klímaterápiás kutatása hamar megkezdődött. Ennek eredménye, hogy a Béke-barlangban már 1959-ben megkezdték az Észak-magyarországi Szénbánya Vállalat bányá-szainak kezelését. Már az első évben jelentős eredményekről számoltak be, a kezelt betegek 87%-ánál tartós vagy átmeneti javulást tapasztaltak. Az itt elért eredményeknek köszönhető, hogy hazánk a világon elsőként ismerte el a gyógybarlang fogalmát.

Időjárás és egészség – gyógyklíma, klímaterápia, klimatikus gyógyhelyek

Az éghajlat és a gyógyítás kapcsolatának története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Már Hippokratész is felismerte, hogy egyes betegségeknél a tünetek kialakulása, felerősödése jól köthető bizonyos időjárási eseményekhez. Az arab orvos, matematikus és filozófus Avicenna [Ibn Szína] ennél is tovább ment. Az éghajlatot patológiai szempontból vizsgálva vont le következtetéseket, többek között a lakóhely megválasztásával kapcsolatosan. Feljegyezték róla azt is, hogy a tuberkolózisban szenvedő betegeket a krétai hegyekbe küldte. Mondhatjuk tehát, hogy Avicenna volt az első, aki egy térség sajátos klímáját terápiás célokra alkalmazta. Avicenna óta – természetesen az orvostudomány és a klimatológia fejlődésével párhuzamosan – a különböző éghajlatok gyógy-hatásairól jóval több és komolyabb ismerettel rendelkezünk. Az empirikus megfigyeléseket mérések, kísérletek váltották fel. Egyes betegségek esetén a klímaterápiával jelentős eredmények érhetők el; sőt kiderült, hogy a megfelelő klíma gyakorlatilag minden betegség gyógyítását elősegíti.

Időjárás és egészség – hőérzet, hőség

Azt, hogy az adott hőmérsékleti környezet milyen hatást gyakorol a szervezetünkre, mennyire megterhelő számunkra, az ún. bioklíma indexek segítségével jellemezhetjük. Ma már számtalan ilyen index áll rendelkezésünkre az egyszerű (csupán meteorológiai paramétereket kombináló) mutatóktól az összetettebb (az emberi test energiaegyensúlyát is figyelembe vevő), ún. energia alapú indexig.

Az OMSZ nyilvános honlapján általános élet- és vagyonvédelmi célokat szolgáló figyelmeztető rendszert működtet. Ennek része a hőségre vonatkozó speciális figyelmeztetés is.

Időjárás és egészség – a frontok élettani hatása

Az élőlények, azon belül az ember szervezetének optimális működése a belső és külső környezet közötti egyensúly fennállását feltételezi. Az ember szervezetének belső környezete bonyolult, összetett rendszer, amely egymástól függő folyamatok révén vizsgálható, írható le. Ezeknek a folyamatoknak egy része arra irányul, hogy a külső környezettel a kapcsolatot fenntartsa, vagyis hogy az egyensúly fenntartása érdekében a külső környezet változásaihoz igazítsa a belső folyamatokat. Ez az adaptáció, az alkalmazkodás, melyet a vegetatív idegrendszer végez, s a neurális rendszer irányítása alatt áll.

Időjárási fronttevékenységről beszélünk, amikor a légköri alkotóelemek szinte mindegyike, az egész légrétegben egyszerre, viszonylag rövid idő (néhány óra) alatt, jelentős mértékben megváltozik. Ekkor már szervezetünk földközelben is észleli a magasban zajló változásokat.


Az eddig elkészült szakmai ismertetők:

 • Időjárás és egészség – barlangi klíma, gyógybarlangok
 • Időjárás és egészség – gyógyklíma, klímaterápia, klimatikus gyógyhelyek
 • Időjárás és egészség – hőérzet, hőség
 • Időjárás és egészség – a frontok élettani hatása
 • Időjárás-előrejelző modellezés
 • Az üvegházhatású gázok és légszennyező anyagok kibocsátási leltárai
 • MET-ÉSZ rendszer
 • Repülésmeteorológia
 • Műholdadatok alkalmazása a meteorológiában
 • A jövőbeli éghajlatváltozásra vonatkozó számszerű becslések
 • Marcell György Főobszervatórium és Ambrózy Pál Meteorológiai Tanösvény
 • A napkori radar felújítása
 • Meteora - veszélyjelzés és előrejelzés mobil eszközökre
 • Magyarország városi légszennyezettségi állapota
 • Matematikával a megbízható éghajlati adatokért
 • Hőmérsékleti és csapadék változások
 • Magyarország háttérlevegő-szennyezettségi állapota