2024. április 19. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2021. március 11. 14:01

Műholdas napfénytartam térképek az agrometeorológiai oldalon

A napfénytartam alapvető fontosságú, hosszú évtizedek óta széles körben használt agrometeorológiai információ. Napfénytartamon azt az időtartamot értjük, ameddig a felszínt közvetlen (direkt) sugárzás éri. Az élő szervezetekre, így növényre, állatra és magára az emberre is jelentős hatással van a napfény mennyisége és időtartama. A növényi produkció, a termés mennyisége szoros kapcsolatban áll a napsugárzással.

Az újonnan elérhető térképekhez felhasznált adatok műholdas mérésekből származnak, melyet az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites – Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) CM SAF (Satellite Application Facility on Climate Monitoring – Klíma Megfigyelő Munkacsoport) állít elő. Mivel a mérési adatokat hosszas ellenőrzésnek vetik alá, a legfrissebb információk csak három nap múlva állnak elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a három napnál régebbi adatok érhetők el.

Napi, havi, évszakos és éves napfénytartam összegek, valamint a havi, évszakos és éves összegek sokéves átlagtól való eltérései elérhetőek oldalunkon, több nagyobb település adata számokkal is megjelenik a térképeken.

Napi napfénytartam összeg

Napi napfénytartam összeg 2021. február 26-án

Miközben az ország döntő részén egész nap sütött a nap, északkeleten az éjjel képződött köd sokáig megmaradt. A tartósan ködös területek a napfénytartam összegben szemléletesen kirajzolódnak.


Kapcsolódó oldalak
: