2024. április 27. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2023. november 10. 15:00

Meteora mobil alkalmazás részletes hétnapos előrejelzéssel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora mobil alkalmazásának legújabb változata (Android 3.2.33) hétnapos előrejelzéssel és sok hasznos funkcióval gazdagodott.

Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben sok-sok, hasznos, hiteles, meteorológiai információt is szolgáltat. A Meteora alkalmazás letöltése után többféle nemcsak hasznos, hanem látványos kisalkalmazás (widget) közül lehet választani, amit érdemes telepíteni.

 

A Meteora program használja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit. A cellainformációk alapján meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, méréseket, észleléseket, előrejelzéseket, és éghajlati információkat is. A Meteora alkalmazás iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik, illetve Android™ 5.0 és újabb készülékekre tölthető le. A Huawei Mobil Szolgáltatások (HMS) 5.0 vagy újabb változatát használó Android készülékekre a Huawei AppGallery-ben található megfelelő változat.



Főbb funkciók:

Az alkalmazás csak Magyarország területére küld idájárási veszélyjelzést, azaz riasztást illetve figyelmeztetést.

A Meteora kisalkalmazás (widget) egy analóg óra formájában mutatja a pontos időt, és az adott helyre előrejelzett időjárási információkat.

A hagyományos óra számlapon elérhetők az adott helyen a jelzett időpontban várható, csapadékra vagy veszélyes időjárási jelenségekre vonatkozó információk, illetve a tavi viharjelzés.

A veszélyjelzések mellett a widget az aktuális időjárásról is tájékoztat, az információk folyamatosan, automatikusan frissülnek az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó adatokkal. A tartózkodási hely megállapításához az alkalmazás mindig csak a szükséges eszközöket (wifi, mobilinternet, gps) veszi igénybe az akumulátor kímélése érdekében.

Hétnapos előrejelzés is megjeleníthető (meteogram) a térkép felületén, illetve a widgetnél a mobileszköz méretétől függ a kijelzett napok száma, ahol akár hatórás bontásban is követhető a várható időjárás.

A Meteora analóg órát formázó kisalkalmazását megérintve a teljes képernyős  térképes  alkalmazás nyílik meg.

Az alkalmazásban egy térképre vetítve jeleníthetők meg Magyarország időjárási viszonyai, illetve innen érhetők el az óra kisalkalmazás beállító felületei is.

A beállítás menüben összeállíthatunk "saját riasztást" is, ilyenkor a program figyeli az előrejelzéseket, és a beállított időjárási esemény bekövetkezése előtt riaszt.

Anonym észlelőként vagy MET-ÉSZ azonosítóval észlelés, riasztás-megerősítés és fénykép is küldhető, ami megjelenik az OMSZ hivatalos weboldalán.

 



Újdonságok az Android verzióban (3.2.33):

  • 7 napos előrejelzés, órás felbontású hőmérséklet diagrammal (widgetnél mérettől függ a kijelzett napok száma);
  • kattintható, felugró ablak részletes adatokkal, jelmagyarázattal a hatórás bontású térképes előrejelzésen (meteogramon);
  • az eső és a hó eltérő kijelzése;
  • beállítható óra kijelzés helyi idő (LT) vagy koordinált világidő (UTC) szerint;
  • az aktuális és a "Nekem fontos" helyek kijelzése a térkép widgeten;
  • átméretezhető PRO meteogram widget.


Részletes információ található a meteora.met.hu honlapon, illetve a Google Play piactéren, a Huawei AppGallery-ben és az App Store-ban.

 


Kapcsolódó oldalak
: