2024. április 27. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2024. március 21. 09:02

Levélnedvesség-tartam információk a honlapon a növényvédelmi munkák támogatására

Levélnedvesség-tartam információkkal bővült a honlap Agrometeorológia oldala a növényvédelmi munkák támogatására. Számítással becslést adunk az előző napok időjárása alapján arra, hogy mennyi ideig lehetett vizes a levélfelület, és a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan mennyi ideig lesz az.

A levélnedvesség-tartam (az angol nyelvű terminológiában: Leaf Wetness Duration) a növényvédelemben kulcsfontosságú információ, ugyanis a gombás megbetegedések kialakulásához a levél felületének (növény- és gomba fajtánként) meghatározott ideig nedvesnek, vizesnek kell lennie. Nedvesség a levélen származhat csapadékból, öntözésből, harmatból és ködből. A leveleken megjelenő víz az időjáráson túl erősen függ a levélfelület nagyságától, a levelek formájától, összességében a növény fajtájától és fenológiai fázisától, de az állomány sűrűsége, magassága, termesztéstechnikája is jelentősen befolyásolja.

A levélnedvesség-tartamra általános érvényű, pontos számokat az egész országra nem lehet megadni, mégis egyfajta becsléssel közelíthetjük.


A 90%-ot meghaladó páratartalom összegzett napi időszaka

A nemzetközi szakirodalomban több módszer terjedt el a levélnedvesség-tartam meghatározására, egyik ezek közül az, amikor a 90%-os relatív páratartalomnál magasabb mért értékű időszakokat összegzik. Sok szakember ezt a módszert javasolja, mert ez egyszerű és könnyen mérhető.

10 perces mérési adatokból számoljuk ezt a mennyiséget reggel 6 és másnap reggel 6 óra (UTC-ben) között, mely az erősen párás (>90%) időszak hosszát mutatja napi időlépcsővel (1. ábra). Mivel a gombabetegségek kialakulásához több napra van szükség, 1, 2, 3, 4, 5 és 10 napra összegzett párás időszak térképeket is bemutatunk.

Az ezzel a módszerrel való közelítés elsősorban a hulló csapadék nélküli, párás-ködös időszakokra ad becslést.

1. ábra

1. ábra
A párás (>90%) időszak hossza az elmúlt 3 napban 2024. március 24. reggel 7 óráig (óra)


Vizes levél időszak hossza

Ezen módszer számítási elve az, hogy azokat az időszakokat összegezzük, amikor a levél felülete vizes a hulló csapadék és a párolgás egyenlegének megvonása után. Az összegzést minden nap reggel 6 és másnap reggel 6 óra (UTC-ben) között végezzük, majd ezekből több napra vonatkozó adatokat is számolunk. Bár vízcseppek harmatképződéssel is keletkezhetnek a leveleken, csak a hulló csapadékból (esőből) származó esetekkel foglalkozunk a vegetációs időszakban, tehát a harmatos levél nem jelenik meg a térképeken.

10 perces mérési adatokból egy egyszerű modellel számolunk, vagyis a térképeken megjelenített értékek nem közvetlen mérési adatok, hanem számított, becsült értékek.

Külön számolunk lágyszárú és fásszárú növénykultúrákra, hiszen egészen más ideig marad vizes egy sűrű búzatábla május végén, mint egy olyan gyümölcsös, amit a szél könnyen átjár (2. ábra).

1. ábra

2. ábra
Vizes levél időtartam lágyszárú növényekre a 2024. március 11. reggel 7 órát megelőző 24 órában (óra)


Vizes levél időszak hossza - előrejelzés

Az órás időbeli felbontású csapadék- és párolgás-előrejelzések alapján azokat az időszakokat összegezzük egy napra, amikor a levél felülete vizes a csapadék és a párolgás egyenlegének megvonása után. A térképeken minden nap reggel 6 és másnap reggel 6 óra (UTC-ben) között összegezve, három napra előre található becslés arról, hogy várhatóan mennyi ideig lesz vizes a növények levélzete (3. ábra).

1. ábra

3. ábra
Vizes levél időtartam egy napos előrejelzés a 2024. március 21. reggel 6 órát követő 24 órára (óra)