2024. április 18. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2021. február 12. 10:30

Honnan fúj a szél? Akár a Szahara felől...

Senki meg nem mondja, mit senkise tud, hogy a szél honnan indul és hova fut.” olvashatjuk Alan Alexander Milne versében. Ám mára a meteorológusok a mérések, megfigyelések és modellek segítségével nemcsak analízist, de előrejelzést is készítenek számos időjárási paraméterre, köztük a szélre is. A száraz területeken fújó szél könnyen felkapja a port és akár hetekig is a levegőben tartja, mialatt több ezer kilométerrel elszállítja.

Lázár Krisztina
 

Így történt 2021. február elején is, amikor a jet stream (az egész Földet hullámozva körbefolyó futóáramlás) Észak-Afrika felől mozdította meg a légtömeget Európa felé. Ezzel együtt nagy mennyiségű szaharai por is érkezett, melynek következtében Dél-Európában igencsak megnövekedett a légszennyezés. Az érintett területeken elszíneződött a légkör és a felszín, mely a havas területeken igen látványos változást eredményezett, ahogy az a BBC felvételein is látható.

 1. film
1. ábra: A jet stream áthelyeződése 2021. február 5. 0 UTC és február 9. 0 UTC (1 óra) között

(forrás: wetter3.de)


Afrika sivatagaiból évente több milliárd tonna por kerül a légkörbe. Ebből évente több százmillió tonna por szállítódik az Atlanti-óceánon keresztül, ami hatással lehet Észak- és Dél-Amerika levegőminőségére, segíti a Karib-tenger partjainak építését és megtermékenyíti az Amazonas talaját. Ugyancsak több százmillió tonna por veszi irányát az európai kontinens felé is. Ennek nagy része még a Földközi-tengernél kimosódik, de még így is néhány százezer tonna szaharai por halmozódik fel hazánkban évente, azaz 3-5 tonna négyzetkilométerenként.

A Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) globális és regionális előrejelzéseket szolgáltat a légköri por mennyiségéről. Az előrejelzések műholdas megfigyelések és egy számítógépes modell együtteséből állnak elő és az elkövetkezendő öt napról szolgáltatnak információkat.

 2. film
2. ábra: A légkörben 3 km magasságban megtalálható szaharai por mennyiségének előrejelzése 5 napra 2021. február 5. 1 órától (0 UTC)
(forrás: CAMS)


Richard Engelen
, a CAMS vezetőhelyettese, a jó előrejelzés létfontosságára hívja fel a figyelmet: "A por látható jellege azt bizonyítja, hogy a homokrészecskék hosszú utat képesek megtenni a levegőben és rámutat, hogy a levegőszennyezés nemcsak helyi kérdés" – magyarázza. „De ettől eltekintve a por meglehetősen pusztító lehet az afrikai és mediterrán országokban. Bejut a házakba, a tüdőbe, lezárhatja a repülőtereket és az utakat és mivel az éghajlatváltozás potenciálisan a sivatagok növekedését okozhatja, a sivatagi por csak fokozódik.”.

Milyen hatása is van a levegőben megtalálható és a felszínre leülepedő nagy mennyiségű pornak? Jelentősen befolyásolhatja az időjárást, az éghajlatot, a látótávolságot, számos iparágat, valamint az emberek és növények egészségét.

Az időjárás motorja a napból érkező sugárzási energia, ami a légköri por miatt visszaverődik, elnyelődik és szóródik, ezáltal többnyire lecsökkentve a beérkező energia mennyiségét. Ezentúl egyes ásványi összetételű apró részecskék felhőképző magvakként is viselkedhetnek, a fokozott felhőképződés pedig tovább csökkenti a besugárzást.

Az iparágak közül érintett például az energia szektor a csökkenő napenergia-termelés miatt. A légkörben jelenlevő és a napelemekre lerakódó por is akadályozza a napfényt. A por előrejelzése nagy segítség, hogy optimálisan megszervezhessék a napelemek tisztítását, valamint megtalálják a jövőbeli napelemek helyét. További érintett iparág a mezőgazdaság, mely esetében a por a növények leveleire telepedve korlátozza a fotoszintézist. A közlekedés esetében a vasúti sínekre és felsővezetéke rakódhat a por, ezzel befolyásolva a vonatok működését. A reptereket is lezárhatják egy szaharai homokvihar miatt, ahogy ezt történt például 2020 februárjában a Kanári-szigeteken.

Ami az emberek mindennapjait illeti, nagyobb mennyiségű por esetén a felszínre lerakódó koszréteg miatt célszerű az autókkal tető alatt parkolni és a ruhákat beltéren szárítani. Valamint a légzőszervi és kardiovaszkuláris problémákra fogékony egyéneknek kerülni az irritáló porszemcsék belélegzését.


Kapcsolódó oldalak: