2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. március 28. 18:00

Az éghajlatváltozás elleni haladéktalan cselekvés biztosíthatja az élhető jövőt mindenki számára

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) 2023. március 20-án közzétette a hatodik értékelő jelentés sorozatának záró kiadványát, a szintézist jelentést. Eszerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és az ember által okozott éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra számos megvalósítható és hatékony eszköz létezik. A jelentés hangsúlyozza, hogy sürget az idő.

António Guterres, az ENSZ főtitkár megfogalmazása szerint "az éghajlati időzített bomba ketyeg”. Az IPCC elnöke, Hoesung-Lee szintén kiemelte, hogy "az összefoglaló jelentés ambiciózusabb fellépés sürget” és rámutat, hogy a gyors cselekvés biztosítja az élhető, fenntartható jövőt mindenki számára. A megjelent kiadvány egyúttal útmutató 1,5 fokos globális hőmérséklet növekedési határérték megvalósításához.

Prof. Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára hozzátette, hogy "a jelentés az 1990 óta készült összes IPCC-értékelő jelentés megállapításait tükrözi.” A korábbi elméleti kockázatok megvalósultak. „Az éghajlatváltozás már tapasztalható, az emberi, gazdasági és társadalmi problémák egyre nagyobbak." Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés szerint jelenleg a 2,2-3,5 fokos felmelegedés felé tartunk, és a kockázatok közül sok elkerülhető lenne, ha a felmelegedés 1,5 fokon belül maradna.

A WMO néhány héten belül közzéteszi a globális éghajlat állapotáról szóló éves jelentését, amelyben bemutatja, hogy az összes éghajlati paraméter: az óceánok felmelegedése, az óceánok elsavasodása, a gleccserek olvadása, a tengerszint emelkedése, az áradások és aszályos események, valamint a szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid koncentrációja egyaránt kedvezőtlen irányba változik.

Az IPCC másik kulcsfontosságú üzenete, hogy sokkal racionálisabb az éghajlatváltozás korlátozása, mint a tétlenség vagy a következményekkel való szembenézés. Vannak gazdasági és technikai eszközök arra, hogy a felmelegedés mértékét 1,5 Celsius fokra korlátozzuk, az átállás pedig lehetőséget jelent új vállalkozások számára is.

A főtitkár hozzátette, hogy "az éghajlatváltozás mérséklése mellett fel kell gyorsítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást is. A korai előrejelző rendszerek költséghatékony és eredményes alkalmazkodási eszközt jelentenek, ezért a WMO 2027-ig prioritásként kezeli a Korai Riasztások Mindenkinek (EW4A) elnevezésű programot”.

A jelentés nagy hangsúlyt fektet a növekvő veszteségek és károk kezelésére. A világ lakosságának csaknem fele olyan régiókban él, amelyek rendkívül érzékenyek az éghajlatváltozásra. A közlemény szerint az elmúlt évtizedben az árvizek, aszályok és viharok okozta halálesetek száma 15-ször magasabb volt a nagyon sérülékeny régiókban.

A kibocsátásoknak 2030-ig majdnem a felére kell csökkenteniük, ha a felmelegedést 1,5 Celsius fokra akarjuk korlátozni. Az anyag példákat ismertet olyan megoldásokra, melyek növelik az éghajlatváltozással szemben ellenálló képességet. A jelentés foglalkozik a finanszírozás, a politikai elkötelezettség, az összehangolt szakpolitikák, a nemzetközi együttműködések, az ökoszisztéma -gondozás és az inkluzív kormányzás kérdésével, továbbá hangsúlyozza az előnyök és terhek igazságos megosztásának fontosságát.

WMO sajtóközlemény: public.wmo.int/en/media/press-release/urgent-climate-action-can-secure-liveable-future-all


Kapcsolódó oldalak: