2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. május 4. 10:49

Az EUMETSAT bemutatta a Harmadik Generációs Meteosat műholdcsalád első tagja, az MTG-I1 hold első képét

Az új valós színű kompozit kép előállítása az eddigi európai geostacionárius meteorológiai műholdak adataiból nem volt lehetséges. A műhold által a látható tartomány kék (0,44 μm), zöld (0,51 µm) és piros (0,64 µm) sávjában mért visszavert napsugárzás kombinációjával kapunk olyan képet, ami leginkább hasonlít a szemünk által látott képhez.

A pályára állítás és elsődleges ellenőrzések után az Európai Űrügynökség (ESA) december 28-án adta át a beüzemelést az EUMETSAT-nak (Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete). A műholdon lévő FCI képkészítő műszer (Flexible Combined Imager) 2023. március 16-án kezdte meg az első méréseket, míg a villámok megfigyelésére tervezett Lightning Imager (LI) április 24-én, de a következő időszakban sok beállítás, kalibrálás, tesztelés következik. A tervek szerint év végétől lehet operatívan használni a műhold adatait.

Az FCI képkészítő műszer 16 csatornában 10 percenként végez méréseket a félgömbről. A látható és közeli infravörös hullámhossztartományú csatornákban a térbeli felbontás 1 km lesz, míg a többi infravörös sávban 2 km-es felbontásban mér majd a műszer.

A látható tartomány kék sávjában lévő 0,44 μm-es és zöld sávjában lévő 0,51 μm-es új csatornák segítségével lehetővé vált az ún. valós színezésű kompozit képek előállítása. A valós színű műholdképek nagy segítséget jelentenek a különböző aeroszolok, füst, tengeri algavirágzás detektálásában, valamint a felszín megfigyelésében. A műhold zöld mérési sávja (0,51 µm) nem a klorofillra jellemző fényvisszaverés lokális maximumával esik egybe (0,55 µm), ezért korrekciót kellett alkalmazni, enélkül a növényzet a valóságosnál barnábbnak, míg a csupasz föld/sivatag pirosabbnak tűnne.

Az első kép, amelyet az EUMETSAT most nyilvánosságra hozott, a 2023. március 18-án 11:50 UTC-kor mért adatokból készült. Azon a szombati napon Magyarország felett országszerte napos, fátyolfelhős, száraz idő volt, így a földfelszín jól megfigyelhető a kompozit képen. 

 

1. ábra

MTG-I1 FCI valós színű kompozit Európáról 2023. március 18-án 11:50 UTC


A havas Alpokat vagy az Olaszország partjainál megfigyelhető tengeri üledéket a korábbi SEVIRI műszer nem mutatja ilyen részletesen, az összehasonlítás és további érdekességek az EUMETSAT honlapján láthatóak:
www.eumetsat.int/features/discover-first-images-mtg-i1


További információk: