2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. június 1. 20:23

Argentin professzor asszony a Meteorológiai Világszervezet élén

Celeste Saulo lett az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) első női főtitkára. Az argentin professzor asszonyt a most zajló Meteorológiai Világkongresszus titkos szavazással választotta meg csütörtök délelőtt a pozícióra. Sauló főtitkárként vezeti majd az éghajlatváltozás és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás megfigyelésére és leküzdésére fókuszáló nemzetközi erőfeszítéseket.

Prof. Saulo 2014 óta igazgatója az Argentin Meteorológiai Szolgálatnak, jelenleg a WMO első alelnöke. 2024. január 1-től lép hivatalba, Petteri Taalast követi a WMO főtitkáraként. Saulo nagy tudású akadémikus és meteorológus, aki széles körű tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az oktatás és a vezetői szerepek terén. Jelentősen hozzájárult a dél-amerikai monszunrendszer és annak a csapadékra, valamint a cirkulációs mintákra gyakorolt hatásának megértéséhez.
 
A WMO első alelnökeként létfontosságú szerepet játszott a nemzetközi együttműködés, valamint az egyenlőség és a befogadás előmozdításában. „Célom, hogy a WMO-t olyan irányba vezessem, ahol minden tag egyenlő hangot kap, kiemelten figyelve a legkiszolgáltatottabbra, oly módon, hogy a vállalt intézkedések összhangban legyenek az egyes országok igényeivel és sajátosságaival”, mondta kinevezésekor Saulo.
 
Saulo régóta dolgozik a WMO-nál. 2015 júniusában a WMO Végrehajtó Tanácsának tagjává választották. 2018 áprilisában a WMO második alelnökévé, 2019 júniusában pedig első alelnökké választották, így ő lett az első nő, aki betölti a tisztséget. Ezt megelőzően Saulo professzor a WMO különböző szakértői tudományos testületeinek tagja volt. 2018-ig a World Weather Research Program (WWRP) tudományos irányítóbizottságának tagja volt. Tagja volt a szezonálistól az évközi előrejelzéssel foglalkozó munkacsoportnak és az amerikai monszunrendszerek változékonyságával foglalkozó WCRP/CLIVAR panelnek is. Az elmúlt néhány évben elmélyítette tevékenységét olyan interdiszciplináris problémákkal, mint a szélenergia-termelés, a mezőgazdasági alkalmazások és a korai figyelmeztető rendszerek.

Több mint 60 lektorált tudományos folyóiratcikk és könyvfejezet szerzője vagy társszerzője. Számos hallgatót irányított egyetemi és posztgraduális szinten, és vezető kutatóként tevékenykedett 23 nemzeti és nemzetközi ügynökségek által finanszírozott kutatási projektben. Hatalmas oktatói tapasztalata elsősorban a numerikus időjárás-előrejelzéssel, a légkör- és termodinamikával, a mezoskálás meteorológiával, a felhődinamikával és a felhőmikrofizikával kapcsolatos.

Saulo professzor házas, két gyermeke van. Kedvenc tevékenységei a teniszezés, a családjának való főzés és a latin ritmusokra való táncolás. Szenvedélyesen rajong a zenéért, szeret olvasni és filmet nézni.
 


Celeste Saulo a Meteorológiai Világszervezet új főtitkára