2024. július 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. december 21. 08:00

Áramlási köd

December közepén egy anticiklon hatására ködösebbre fordult az időjárás. Különösen december 19-én alakult ki az ország keleti felében vastag ködréteg.

A nappali órákban a köddel borított és a napos területek között 10 fokot is meghaladó hőmérsékleti különbség alakult ki (1. ábra). A ködpárna alatti hideg légtömeg határán egy miniatűr hidegfront jött létre, amely a melegebb területek irányába mozdult el, magával víve a nedves, hideg, ködös levegőt.

Az "advektív köd", vagy áramlási köd néven is ismert jelenség jól követhető az OMSZ Siófoki Obszervatóriumából készült videón, illetve a műhold képeken. A filmeken látható, amint az áramlási köd két hullámban is "megtámadja" a Balatont, a második hullám után már tartósan megmaradt a köd.

 


A talaj közeli hideg levegő feletti inverzió ugyanakkor megakadályozta a légkör függőleges átkeveredését, így fölötte a tiszta levegőben nagy távolságokba lehet ellátni. Az OMSZ  kab-hegyi kameráján jól kivehető az inverzióból éppen kiemelkedő Somló, illetve a 160 km távolságban lévő Schneeberg hegység (2. ábra).


1. ábra
10 fokot is meghaladó hőmérsékleti különbség alakult ki


2. ábra
A tiszta levegőben nagy távolságokba lehet ellátni...