2023. december 11. hétfő
Tevékenységek
Az agrárminiszter 5/2019. (V. 10.) AM utasítása azaz az OMSZ Szervezeti és Működési Szabályzata által elrendelt alaptevékenységek
Az OMSZ 1995. óta használja az ECMWF modell-előrejelzéseket. Magyarország társult tagságából (1994) eredően széleskörűen használhatja az ECMWF archívumot, valamint a kifejlesztett számítógépes szoftvereket. A Szolgálat részt vesz az ECMWF továbbképzési programjában, s 2002 óta lehetővé vált a readingi munkában való részvétel is. Az OMSZ honlapján megjelenő középtávú előrejelzési információk az ECMWF modellekre épülve készülnek.
Az OMSZ ellátja a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) működtetőjeként az Országos Légszennyezettségi Mérõhálózat minõségirányítási, adatközponti feladatait, valamit elvégzi a folyamatos mérésre alkalmas gázelemző és pormérő készülékek típusjóváhagyási vizsgálatát.
A műholdadatok alkalmazása egyre nagyobb teret hódít a világban, hiszen ezek egyrészt időben folyamatos, homogén mérési adatok, másrészt globálisak, azaz a teljes Föld légköréről és felszínéről szolgáltatnak adatokat, olyan területekről is, ahol más megfigyelés, mérés nem történik. A technika fejlődésével egyre fejlettebb, egyre többfajta mérést végző műholdak kerülnek fellövésre.
Az előrejelző szakemberek operatív eszköze a HAWK megjelenítő rendszer, amit a meteorológiai megfigyelések és előrejelzések komplex megjelenítésére használnak.
A nyilvános szakkönyvtár könyvekkel, szakfolyóiratokkal és adatos anyagokkal várja az olvasókat.
Az OMSZ székházának három szintjén 26 vitrinben, 8 tárolóban és 8 fali tablóban nyert elhelyezést a hivatalosan meteorológiai muzeális gyűjteménynek nevezett múzeum.