2024. június 30. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. június 1. 07:10

Múzeumok Éjszakája a HungaroMet Nonprofit Zrt-nél – NYOMÁS UTÁNA!

A Hungaromet Nonprofit Zrt. jogelődje az Országos Meteorológiai Szolgálat a kezdetek (2002) óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programon. Jogutódja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., mely az eddigi funkciók mellett a Környezetvédelemi Igazgatósággal és a Nemzeti Alkalmazkodási Központtal kibővült, folytatja az OMSZ által elkezdett hagyományt.

A Múzeumok Éjszakája idei  szlogenje „Gólpassz” aktualitását a HungaroMetnél az adja, hogy az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, mely csak a csapat összjátékával hozza meg a végeredményt.

Az eddig megszokott programok mellett idén jóval bővebb tartalommal várjuk a látogatókat továbbra is két helyszínen: a Kitaibel Pál utcai főépületben 14:30 órától és Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban 12:00 órától.

A HungaroMet idei programja szervesen kapcsolódik az előző években megálmodott tematikához: „Járjuk körbe a legnépszerűbb meteorológiai elemeket!”. A 2018-ban elindult sorozat, minden évben egy kiválasztott, a nagyközönség számára is ismert, meteorológiai paraméterrel foglalkozik kiemelten, így érdemes visszatérni hozzánk akkor is, ha már jártatok nálunk. Természetesen minden mindennel összefügg, ezért a már eddig megismert elemek – csapadék, sugárzás, szél, hőmérséklet - mellett most a LÉGNYOMÁS lesz a főszereplő. Bár a légnyomás napi ingása általában nem jelentős, a téma hatalmas és szerteágazó. Most is a mélyére ásunk az ismereteknek és örülünk, ha betértek hozzánk és velünk játszotok.

Mire számíthattok? Mi fán terem a légnyomás? Egyáltalán hogyan és ki fedezte fel, hogy a láthatatlan levegőnek súlya van? Hogyan mérjük? Hogyan jelenik meg a légnyomás a meteorológiai szakterületein? És megannyi kérdés, ami válaszra vár. Az is kiderül a sok-sok játék során, hogy ki mennyit tud légnyomásról, illetve a levegőről. A hőmérsékletet a bőrünkön érezzük, de a légnyomás máshogy hat a szervezetünkre, amiről a frontérzékeny emberek sokat tudnak mesélni. Ültél már vadászrepülőben? Ha nem, meg tudod mondani, hogy miért kell speciális ruha a pilótáknak? Valójában mennyit tudtok a légnyomásról? Ezen az éjszakán ez is kiderül. Garantáljuk, hogy a hozzánk látogatók valódi légnyomás-szakértőkként fognak távozni.

A meteorológia mellett számos más érdekességgel várjuk a látogatókat. A környezetvédelem és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás témaköréből is szemezgetünk, mely szorosan összefügg egymással. A klímaváltozás során lehetőségünk van hatásainak mérséklésére és az átgondolt alkalmazkodásra. Tudod-e hogyan védheted meg a környezeted, hogy még évtizedek múlva is jó mélyet szippanthass a friss levegőből? Mennyire ismered a hulladékok felhasználási módját? Miért fontos a komposztálás? Mit tehetünk és mit ne tegyünk a komposztálóba? Téged is zavar a városi zaj, a dübörgő járművek és a gyárak moraja? Tudtad, hogy ezt mérni is lehet, és milyen hatása van az emberi szervezetre? Megismerheted a decibel skála rejtelmeit, és azt, hogy mekkora szintű zajterhelésben élünk. Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy célja a levegőminőség javítása Magyarország 10 településén. Mit tehetünk mi a levegőtisztaság-védelméért a mindennapokban? 

Figyelsz arra, hogy környezettudatosan vásárolj, és olyan árukat tegyél a kosaradba, mely átesett ökológiailag ellenőrzésen? Ha erre eddig nem fordítottál gondot és érdekel, az Ökocimke standunknál választ kapsz a kérdéseidre.

Újra megnyitjuk a Meteorológiai Múzeum kapuit is, ahol nemcsak a légnyomást mérő eszközökkel ismerkedhetsz meg, hanem más muzeális értékű mérőműszerrel is. A csoportok másfél óránként követik egymást szakértő kollégánk kíséretében. Bő egy órában bevezetjük az érdeklődőket az alap meteorológiai paramétereket regisztráló műszerek fejlődéstörténetébe. Sétánk kezdetén mesélünk a HungaroMet Zrt. jogelődjének az Országos Meteorológiai Szolgálatnak több mint 150 éves történetéről is.

A HungaroMet Marczell György Főobszervatóriumában 12:00 órakor indul a barangolás (1186 Budapest, Gilice tér 39.)

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 72 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhettek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), valamint a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást nyújtunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehettek. Több alkalommal engedünk útjára magaslégkört kutató rádiószondát.

Ismerjétek meg a meteorológiai méréseket testközelből. Jelentkezzetek tanösvény-túránkra, mely Főobszervatóriumunk műszerkertjében kalauzol végig a mérőeszközök sokaságán. A végén pedig figyeljétek meg, ahogy elszáll a rádiószonda egy óriási meteorológiai ballonra kötve.

Csoportjaink 12:00-19:00 óra között óránként indulnak A program látogatásához bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. Múzeumok Éjszakája karszalag a helyszínen is kapható, lehetőség van bankkártyás fizetésre is.

A HungaroMet Kitaibel Pál utcai székházában 14:30 órakor kezdődnek a programok

14:30-24:00 SZAKTERÜLETEK

Szakterületeink most a légnyomást emelik ki, és bemutatják, hogy tevékenységük hogyan kapcsolódik e meteorológiai paraméterhez. Szakembereink nem csak előadnak, de kérdéseitekre is készséggel válaszolnak. Sőt játszani is lehet, hogy könnyedén beépíthessétek a hallottakat.

Az este folyamán a program szabadon látogatható, előzetes bejelentkezés nem szükséges a részvételhez. MEGÉRI BENÉZNI!

1.) Előrejelzés, repülésmeteorológia, veszélyjelzés

„NEM CSAK anticiklonban nagy rajtunk a nyomás”

Milyen idő várható? Lesz-e zivatar? Biztonságos-e most repülni? 

Ha már egyszer is felmerült valamelyik kérdés, akkor nálunk jó helyen jársz! Alapvető feladatunk az operatív előrejelzési tevékenység ellátása, amit 12 órás szolgálatban éjjel-nappal végzünk. Ennek keretében élet- és vagyonvédelmi előrejelzéseket készítünk, valamint hazánk légterében zajló, illetve onnan induló polgári repüléseket biztosítjuk meteorológiai információkkal. Emellett fontos számunkra a minél pontosabb tájékoztatás, amit – az este folyamán látogatható – stúdiónkban felvett kisfilmekkel, Facebook és Instagram felületeinken, valamint hivatalos www.met.hu és aviation.met.hu weboldalunkon teszünk meg.

2.) Levegőminőség-modellezés

„Nyomaszt a légszennyezés? Tervezz jobb forgatókönyvet!”

Szeretettel várjuk a tiszta levegő rajongóit és mindazokat, akiket érint a légszennyezettség. Standunknál a légköri összetevőkről, a levegőminőség aktuális magyarországi és európai állapotáról, valamint modellezésről és jövőbeli tervezésről is információt nyújtunk. Fókuszba a CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) törekvéseit és szakpolitikai döntéstámogató produktumait helyeztük, amelyek segítségével te is kibocsájtás-csökkentési forgatókönyv tervezővé válhatsz!

3.) Statisztikus klimatológia, éghajlatmodellezés

„Klímameccs - Labdarúgás az éghajlat elemei között”

Idén a statisztikus klimatológia és az éghajlatmodellezés közös asztallal készül a Múzeumok Éjszakájára. Egy labdás játékkal várjuk a látogatókat. Célba dobásról és célba rúgásról azonban mégsem lesz szó – ilyesminek nem tehetjük ki a díszterem csillárjait – e-helyett a futball klímatérképén kell majd a labdákkal betalálni a megfelelő focipálya kapujába. A játék megoldásában örömmel segítünk, és közben szívesen beszélgetünk a látogatókkal az éghajlatról, éghajlatváltozásról Magyarországon és a nagyvilágban.

4.) Klímaérzékenység 

„Megelőzni az elkerülhetőt, felkészülni az elkerülhetetlenre!”

A klímaváltozás egy olyan elkerülhetetlen folyamat, ami jelentősen átalakíthatja életünket, azonban lehetőségünk van hatásainak mérséklésére és az átgondolt alkalmazkodásra.

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ a hazai klímapolitika szakmai háttérbázisaként működik. Feladataink a nemzeti, regionális és helyi klímaalkalmazkodási feladatok stratégiai megalapozása, döntéstámogató elemzések, értékelő vizsgálatok és módszertanok kidolgozása. Emellett létrehoztunk egy nyilvános, az egész országot lefedő térinformatikai alapú klímaalkalmazkodási adatbázist, a NATéR-t. Erről beszélgetünk szívesen az érdeklődőkkel.

5.) Komposzt

„Komposztáljunk együtt a jobb levegőminőség érdekében!”

Miért fontos a komposztálás? Mit tehetünk és mit ne tegyünk a komposztálóba? Milyen a megfelelően kialakított és működtetett komposztáló? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a „Komposztáljunk együtt!” standnál. Égetés helyett komposztálj, a levegőbe történő szennyezőanyagkibocsátás helyett használjuk a talaj szénelnyelő kapacitását, minél több élettel teli komposzttal gazdagítsuk talajunk élővilágát!

6.) Zajmérés, zajvédelem

„Idehallgass"

Tudod, hogy működik a fülünk? Tudod, hogy mi a különbség a hang és a zaj között? Tudod, milyen hatással van életünkre a zajos környezet? Ezekre a kérdésekre is megkaphatod a választ a környezeti zajvédelemmel foglalkozó standnál. Megismerheted a decibel skála rejtelmeit, és hogy mekkora szintű zajterhelésben élünk. Bemutatjuk a zaj mérésére és modellezésére használt eszközöket.

7.) HungAIRy      

„Jó levegőt! Avagy mit tehetünk mi a levegőtisztaság-védelméért a mindennapokban?”

Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy célja a levegőminőség javítása Magyarország 10 településén. Mit tehetünk mi a levegőtisztaság-védelméért a mindennapokban? Miért fontos a tiszta levegő, milyen hatással van szervezetünkre, egészségünkre? A légszennyezést és annak csökkentési lehetőségeit járjuk körbe játékos feladatok, tesztek segítségével.

8.) Ökocimke 

Ökocímkével könnyebb a zöld választás

Hallottál már az ökocímkéről? Felismered a jelet? Gyere és ismerd meg velünk az uniós ökocímke, valamint a környezetbarát termék logóját, hogy a következő bevásárlásnál már te is ez alapján választhass! A vállalatok számára kidolgozott, rendszerbe foglalt, önkéntes környezetvédelmi tevékenységek közül kiemelt figyelem övezi a környezeti címkézést. Valamennyi hiteles környezeti jelölés célja a környezet iránti felelősségtudat erősítése, a gyártók, forgalmazók ösztönzése a környezeti szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező termékek és eljárások bevezetésére, illetve a fogyasztók tájékoztatása a minősített termékekről és szolgáltatásokról.
Hazánkban a HungaroMet Nonprofit Zrt. Ökocímke Tanúsítási Iroda feladata a magyar „Környezetbarát Termék” védjegy és az uniós ökocímke használati jogának elnyeréséért benyújtott pályázatok értékelése.


Játék kicsiknek és nagyoknak, tudj meg még többet játékosan a meteorológiáról!

Hagyományainkhoz híven, egyszerűbb és összetettebb feladatokkal várjuk a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. Nálunk hasznosíthatod igazán a légnyomásról hallottakat, hiszen a feladatok nagy része is ehhez az elemhez kapcsolódik.

15:00-16:00-17:00 GYEREKELŐADÁS - METEOMÓKA

Izgalmas előadásra invitálunk benneteket, hogy közelebb kerüljetek természethez, ami körbevesz. A légnyomásról nem lehet elég korán hallani. Interaktív bemutatónkon nem kell végig csendben ülni. Megbeszéljük a fontosabb dolgokat és érdekes kísérleteket is láthattok.

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 15:00 órától óránként indulnak: 15:00, 16:00, 17:00.

18:00-19:00-20:00 SZAKMAI ELŐADÁS

Itt az alkalom, hogy kiegészítsétek a légnyomásról hallott ismereteiteket egy 30-40 perces előadással. Kollégáink minden kérdésetekre válaszolnak majd az előadást követően!

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. Az előadások 18:00, 19:00, 20:00 órakor indulnak.

18:00 Kövesi-Lázár Krisztina, Tóth Anita - Nyomaszt a légszennyezés? Tervezz jobb forgatókönyvet!

Szeretettel várjuk a tiszta levegő rajongóit és mindazokat, akiket érint a légszennyezettség. Bemutatjuk a CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) törekvéseit és szakpolitikai döntéstámogató produktumait, amelyek segítségével te is kibocsátás-csökkentési forgatókönyv-tervezővé válhatsz! Továbbá bemutatjuk a National Collaboration Program (NCP) kereteiben végzett, szaharai porral kapcsolatos fejlesztéseinket, ugyanis a szaharai porbetörés az elmúlt években gyakori és jelentős eseménnyé nőtte ki magát térségünkben.

19:00 Marton Annamária - Fociklimatológia

Idén a Múzeumok Éjszakája a Gólpassz! szlogent kapta. Ez „ihlette” az előadást, mely az éghajlat és a labdarúgás kapcsolatáról fog szólni. Egy olyan közkedvelt sportról van szó, ami hatalmas teret hódított magának. Az egyenlítőtől a sark-körökig mindenütt találunk focipályákat. Van, ami kőfejtőbe vagy sziklaszirtek közé lett vájva, van, ami egy hegyre épült, míg olyan is akad, ami egy város közepén van és épületetek ölelik körbe. Manapság már azon sem csodálkozunk olyan nagyon, ha egy bevásárló központ tetején alakítják ki a játékteret. Minthogy a foci szabadtéri formája a legközkedveltebb, ezért hatással van a pályára és a játékosokra az adott hely éghajlata, még akkor is, ha az emberiség képes ma már légkondicionált stadionok létrehozására.

20:00 Fövényi Attila - A repülés és a légnyomás kapcsolata 

Előadásunkban bemutatjuk, hogy a repülésben milyen fontos a légnyomás pontos ismerete. Megismerjük a légnyomásmérésen alapuló magasság és sebesség meghatározási műszereket, és hogy miért használjuk még mindig ezeket a GPS korszakában. Végezetül néhány baleseten keresztül láthatjuk, hogy milyen veszélyeket okozhat a légnyomás változása és a légnyomásmérő meghibásodás.


15:30, 17:00, 18:30, 20:00, 21:30, 23:00 Múzeumi séta

Idén ismét útnak indítjuk a Meteorológiai Szakgyűjteményünket bemutató egy órás múzeumi sétát. A folyosókon elhelyezett üveg vitrinekben megannyi érdekes, különleges, értékes műszer kapott helyet. A barangolás során főleg az alap meteorológiai elemek mérésére szolgáló műszerek bemutatása a cél, de idén nagyobb figyelmet kap a "légnyomás", hisz „ő” lesz az est főszereplője. Sétánk elején röviden a HungaroMet Nonprofit Zrt. jogelődjének az Országos Meteorológiai Szolgálat 1870-es évekig visszanyúló történetébe is bepillantunk. Honnan indultunk és hova jutottunk, megemlítve néhány jelentős mérföldkövet.


15:15, 16:15, 17:15, 18:15, 19:15, 20:15, 21:15, 22:15 STÚDIÓ - Egy éjszaka a stúdióban

Ha követtek minket a Youtube-on és a Facebookon, ti is tudjátok, hogy minden nap friss, élőszereplős időjárás jelentéssel jelentkezünk, hogy még biztosabb forrásból értesülhessetek a várható időjárásról. Ezen az éjszakán kinyílik a stúdió ajtaja is, és bárki kipróbálhatja, milyen nehéz dolga van az időjárás-jelentést készítő meteorológusnak. Álljatok be ti is a kamera elé és próbáljátok ki magatokat!

Vigyázat! Ha zöld ruhában jöttök, el fogtok tűnni! :) (a green-box miatt)

Csoportjainkra az events.met.hu/muzej oldalon lehet bejelentkezni.