2024. március 28. csütörtök
WMO állásfoglalás az éghajlat állapotáról

HungaroMet: 2018. március 28. 16:16

WMO állásfoglalás az éghajlat 2017. évi állapotáról

Jubileumi kiadvány az idei, ugyanis 25 éves a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentéseinek sora. A WMO éves jelentése hiteles információkkal szolgál a globális éghajlatról és a jelentős időjárási és éghajlati eseményekről világszerte. A párizsi megállapodás hatályba lépésével az ebben a kiadványban, és a WMO üvegházhatású gázokról szóló közleményében közölt információknak nagyobb a jelentősége, mint eddig bármikor. Ezek az értékelések kiegészítik a hat-hétévente megjelenő IPCC jelentéseket.

WMO állásfoglalás [pdf: 3323 KB]

Az első értékelés 1993-ban készült, azóta gyorsan fejlődött az éghajlati rendszer működésének megértését célzó tudomány. Ez különösen igaz abban a tekintetben, hogy megértsük és meg tudjuk becsülni az emberiség hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.  Az elmúlt negyedszázadban a légköri szén-dioxid-koncentráció – a többi üvegházhatású gázzal együtt felelős az antropogén éghajlat változásért – 360 ppm-ről 400 ppm fölé emelkedett és ez így is fog maradni még generációkon keresztül. A bolygó melegszik, a jövőben több időjárási és éghajlati, valamint vízzel összefüggő szélsőség lép fel. Emelkedik a tengerszint, az óceánok melegszenek és savasodnak, a tengeri jég olvad. Ezek azok a legfontosabb mutatók, amik a változó éghajlat jelei.

A globális átlaghőmérséklet 2017-ben kb. 1,1 fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtt. 2017 volt a legmelegebb El Niño esemény nélküli év. A kilenc legmelegebb év lépett fel 2005 óta, és az öt legmelegebb 2010 óta. A szélsőséges időjárás sok országban életeket követelt és sok ember megélhetését tette lehetetlenné 2017-ben. Az északi atlanti hurrikán szezon 2017-ben volt az eddigi legdrágább az Amerikai Egyesült Államok számára, a kis karibi szigeteken pedig több évtizedre visszavetette a fejlődést. Mivel az éghajlatváltozás társadalmi és gazdasági hatásai nagyon súlyosak, a WMO együttműködve más ENSZ szervezetekkel, most először arról is közöl információkat, hogy az éghajlatváltozás miként hat a migrációra, az élelmezésbiztonságra, az egészségügyre és más ágazatokra.


Kapcsolódó oldalak
: