2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. március 11. 16:00

Löwinger Endre kollégánk kitüntetése

Dr. Nagy István agrárminiszter nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Löwinger Endrének, az Országos Meteorológiai Szolgálat élet- és vagyonvédelmi tevékenységét, hazai és nemzetközi együttműködését szolgáló informatikai rendszerek kialakításában, üzemeltetésében és modernizálásában végzett kiemelkedő munkájáért, több évtizedes példamutató osztályvezetői tevékenységéért. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégánknak!

Löwinger Endre első ízben 1981-től 1983-ig dolgozott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, a Központi Előrejelző Intézet Adatátviteli Osztályának alkalmazottja volt.

1993-ban a GATE MG Főiskolai Kar levelező tagozatán gépész üzemmérnöki oklevelet szerzett. Tanulmányai ideje alatt az MG Főiskola és a Meyerhoff Műszaki Főiskola által közösen szervezett elektronikai szakképzésen is részt vett.

Egyike volt azoknak, akik korán felismerték az informatika nélkülözhetetlen szerepét a meteorológiában. 1994-ben helyezkedett el ismét az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, szakmai érdeklődésének megfelelően az informatikai területen, a Távközlési és Adatfeldolgozó Osztályon volt üzemeltető technikus. Kezdetektől fő feladata volt az OMSZ távközlési- és informatikai rendszerének működéséhez szükséges hardver-szoftver feltételek biztosítása.

2000-től rendszermérnök, majd rendszerinformatikus munkakört töltött be. Vezetői javaslatára, több éves kiemelkedő munkavégzése elismeréséül az előírt várakozási idő lejárta előtt magasabb besorolási fokozatba sorolták át. 2002-től pedig a Rendszertechnikai és Üzemviteli Osztályt vezeti.

Kezdetektől fogva fontos feladatnak tekintette az informatika szolgáltató jellegének megerősítését. Nyitott volt az új kihívásokra, az új lehetőségek bevezetésére. Jó szervező készségének, szívós munkabírásának eredményeként még jelenleg is osztályvezetői beosztást tölt be az Informatikai Rendszerek Osztályán. Ám kiemelkedő tudásának, munkaszeretetének köszönhetően szerepe lényegesen túlmutat az osztályvezetői munkakörön. Jelenleg ő az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik kulcsembere, hiszen kimagasló érdeme, hogy a számítástechnikai eszközök széleskörű alkalmazásának megteremtésével új távlatokat nyitott a hazai meteorológiában.

Pályafutása során mindig fontos feladatának tekintette az informatika rendszer folyamatos, megbízható működését. Nyitott az új kihívásokra, élen jár az új informatikai rendszerek bevezetésében, fejlesztésében. Jó szervező készségével, kitartó munkájával osztályvezetőként és szakemberként is kiválóan szolgálja a meteorológus közösséget. Nagy tudású és megbízható szakember.

Szakmai munkáját az állandó fejlődés és a feladatok iránti elkötelezettség jellemzi. Az eltelt közel három évtized alatt aktívan részt vett az OMSZ nagyberuházásaiban, így az informatikai és szuperszámítógépes rendszerek többszöri megújításában, korszerűsítésében. Úttörő szerepet játszott a meteorológiai adatgyűjtéshez, adatellenőrzéshez és a nemzetközi adatcseréhez nélkülözhetetlen informatikai rendszerek kialakításában, így az élet- és vagyonvédelem, valamint a nemzetközi együttműködések biztosításában.

Példaértékű szakmai tevékenységével nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése ellenére Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő nemzeti meteorológiai szolgálata lett.


A kitüntetést Nagy István miniszter adta át (fotó: AM Sajtóiroda)