2024. április 29. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2023. szeptember 29. 10:00

Ünnepi díjátadó Schenzl Guidó születésének bicentenáriumán

Schenzl Guidó osztrák származású bencés szerzetes, meteorológus és akadémikus volt a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapítója és első igazgatója. 2023. szeptember 28-án, születésének 200. évfordulója alkalmából az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – tisztelegve a nagy előd előtt – bicentenáriumi ünnepséget tartott, melynek keretein belül átadásra kerültek a Schenzl Guidó-díjak és a Pro Meteorológia Emlékplakettek, valamint a Miniszteri Elismerő Oklevelek is. Az elismeréseket Lantos Csaba energiaügyi miniszter adta át.

Az ünnepséget Szanka Gábor Gyula az OMSZ elnöke nyitotta meg. Elnök úr köszöntőjében felidézte a múlt sikereit, ezzel tisztelegve az alapító előtt. Az elődök munkájának méltatása mellett kifejtette, hogy a szakmai fókusz ugyan megváltozott, de az erős alapoknak köszönhetően az OMSZ kiállta az idő próbáját és maradéktalanul eleget tesz a jelenkor igényeinek és kihívásainak.

Elnök úr ünnepi köszöntőjét követően Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédét hallgathatták meg az egybegyűltek. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt több mint 150 évben az OMSZ nemzetközi szinten is fontos szereplőjévé vált a meteorológia világának. Az OMSZ munkája mára messze túlmutat az adat- és információgyűjtésen, hangsúlyos szerepe van a kutatás-fejlesztésnek és az elemzésnek, amivel a szervezet hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez és az energetikai rendszer átalakításához.



Schenzl Guidó-díjban részesült:

Buránszkiné dr. Sallai Márta okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Pályázati és Közbeszerzési Osztályának vezetője. Példamutató szakmai, vezetői és tudományos tevékenysége kiemelkedő mértékben járult hozzá az OMSZ mindenkori fejlődéséhez, hazai és nemzetközi elismeréséhez. Meghatározó szerepet játszott a külső partnerekkel történő együttműködések kialakításában és gondozásában, a szakmai utánpótlás nevelésében, valamint az OMSZ népszerűsítésében.

Dr. Unger János matematika-földrajz szakos középiskolai tanár, aki a Szegedi Tudományegyetem, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéken egyetemi tanár, 1990-ben kezdett dolgozni az Éghajlattani és Tájföldrajzi a Tanszékén tanársegédként, majd adjunktusként és docensként, 2013 óta pedig egyetemi tanárként. 2007-2022 között a tanszék vezetője volt. A hazai városklíma-kutatás kiemelkedő alakja és iskolateremtő tevékenysége is kiemelkedő.


Pro Meteorológia Emlékplakettet vehetett át:

Dr. Breuer Hajnalka okleveles meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék adjunktusa, a hazai meteorológusképzésben és tehetséggondozásban betöltött lelkiismeretes és önzetlen munkájáért, a felszín-légkör kölcsönhatások területén végzett kiemelkedő kutatási tevékenységért, valamint a szakmai közéletben vállalt szerepéért.

Büki Richárd okleveles meteorológus, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Meteorológiai Főnökség főtisztje, a meteorológiai szakmai munkakapcsolatok kialakításáért, ápolásáért és elmélyítéséért, valamint a hazai és nemzetközi, civil és katonai felhasználók oktatása során nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként.

Labancz Krisztina okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Nemzeti Emissziós Leltárak Osztályának levegőkémiai szakértője. Meghatározó szerepet játszott az OMSZ háttérszennyezettségi mérőhálózatának irányításában, a levegőkörnyezeti operatív munkában, fejlesztésekben és kutatásokban, az emissziós leltárak szerkesztésében, valamint az Időjárás című tudományos folyóiratban megjelenő cikkek nyelvi lektorálásában. Példamutatóan vett részt az OMSZ népszerűsítésében.

Nyitrai László okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Távérzékelési Osztályán meteorológus elemző, szakértője, az időjárás megfigyelése területén végzett sok évtizedes lelkiismeretes, áldozatos tevékenységéért. Munkásságának köszönhetően valósult meg a szondákból kinyert adatok utófeldolgozásának automatizálása továbbá az automata hálózat működésében előforduló hibák, jelenségek rögzítésére, kezelésére létrehozta a Riasztó és Észrevétel Archiváló Rendszert. A budapesti automata rádiószondázó rendszer telepítése óta annak működtetésében nélkülözhetetlen feladatokat látott el, az ezzel kapcsolatos munkájának egyik kiemelkedő eredménye, hogy megvalósult a rádiószondás felszállási napló készítésének teljes automatizálása.


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

Fehér Balázs okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztály előrejelző szakértője, az időjárás előrejelzéshez kapcsolódó szolgálati feladatok magas színvonalú, lelkiismeretes végrehajtásáért, kiemelkedő verifikációs tevékenységéért. Elkötelezettségéből adódóan a közönség közérthető, szakszerű tájékoztatást kap a várható időjárásról, különböző légköri jelenségek magyarázatáról. Munkájának köszönhetően napi szinten követhető az időjárás-előrejelzések beválása.

Kovács Attila Viktor okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai szolgáltató munkatársa, elkötelezett és eredményes újító munkájáért, az OMSZ honlapja agrometeorológiai oldalainak precíz és alapos fejlesztéséért, az agrometeorológiai elemzésekhez tartozó térképek és grafikonok előállításáért, a hőösszeg számolására szolgáló webes felület és a fenológiai megfigyelések gyűjtésére szolgáló webfejlesztésért, illetve a komplex viharjelzési feladatainak kiváló ellátásáért.

Szentes Olivér okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője, az éghajlati adatok interpolációs módszertanának továbbfejlesztéséért, valamint a klimatológiai adatbázis megújításáért. Kutatásának eredményeképpen színvonalas éghajlati elemzések, tanulmányok születtek, magas színvonalú, igényes, precíz éghajlati visszatekintők jelentek meg a közösségi média felületein. Elkötelezettségéből adódóan munkájával nemcsak az Éghajlati Osztályt segíti, hanem az OMSZ minden munkatársa számíthat szaktudására.

Dr. Szintai Balázs okleveles meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai fejlesztő munkatársa, a rövid távú időjárás modellezés területén elért kiemelkedő fejlesztéseiért, a rövidtávú modellezésben az európai meteorológiai szakmai kapcsolat rendszer koordinációjáért, gazdag publikációs tevékenységért, valamint az egyetemi oktatás és a tehetség gondozás területén elért eredményeiért.

Turányi Márta képesített könyvelő, az Országos Meteorológiai Szolgálat Gazdálkodási Osztályán, gazdasági asszisztens. Az OMSZ gazdasági, ügyfélkapcsolati tevékenységének keretében fogadja a szolgáltatásokkal kapcsolatos megkereséseket, példaértékű szorgalommal látja el feladatait. Odaadó és elkötelezett tevékenységének köszönhetően az OMSZ ügyfélkapcsolatai rendezettek, kiválóan adminisztráltak és jól szervezettek. Munkájával közel 35 éve építi az OMSZ imázsát, feladatait mindvégig, minden körülmények között kimagasló színvonalon, mérhetetlen önzetlenséggel hihetetlen elhivatottsággal végzi, kollégái körében nagy tisztelet övezi.


Szívből gratulálunk minden díjazottnak! (forrás EM)