2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. június 24. 11:16

A hőhullám rekordokat hozott (2021.06.23.)

A nagy forróságban tegnap hőmérséklet rekordok sora dőlt meg. Tegnap megírtuk, hogy a június 23-ra vonatkozó legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja megdőlt.

Napközben a hőség országszerte tovább fokozódott. A június 23-ára vonatkozó legmagasabb maximum-hőmérséklet országos rekordja megdőlt: Dombegyházon 37,8 fokot mértünk, mely az előző rekordert épphogy letaszította a trónról. Eddigi legmagasabb értéket ezen a napon Sopron Kuruc-domb állomásunkon mértük 2002-ben, akkor 37,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A fővárosban is megdőlt a június 23-i maximumhőmérséklet-rekord: Budapest Újpest állomásunkon 36,6 fokot mértünk, mely fél fokkal magasabb, mint a 2002-ben, szintén Újpesten rögzített 36,1 fok.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.