2022. január 16. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. július 10. 13:26

Fővárosi széllökés rekord (2021.07.09.)

2021. július 9-én egy hidegfront hatására országszerte kialakultak zivatarok. A zivatarok környezetében jelentősen megerősödött a szél. Budapest János-hegy állomáson 28,6 m/s (azaz 103 km/h) széllökést mértünk, mellyel új legmagasabb fővárosi, napi széllökés rekord született. A korábbi rekord 23,0 m/s volt, melyet 2007-ben Budapest Pestszentlőrinc-külterület állomáson regisztráltunk. (Fővárosi rekord, mivel e napon, korábban országosan mértünk magasabb értéket.)

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.