2023. szeptember 27. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. november 5. 10:40

Új napi maximum-hőmérsékleti rekord született (2021.11.04.)

November 3-án egy mediterrán ciklon képződött a Kárpát-medencétől délnyugatra, a légörvény előoldalán pedig rendkívül enyhe légtömegek érkeztek hazánk fölé. Ennek, és az átvonuló ciklonnak köszönhetően csütörtökön az ország délkeleti vidékein bőven 20 fok fölött alakultak a napi csúcshőmérsékletek. Dombegyház Gátőrház állomásunkon egészen 24,8 fokig melegedett fel a levegő a legmelegebb órákban. Ezzel új napi országos legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi érték 24,7 fok volt, amelyet 1963-ban Szeged külterület állomásunkon mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.