2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2022. január 2. 09:57

Három rekorddal induló új év (2022.01.01.)

Nemcsak az óév búcsúzott melegrekorddal, hanem az újév is ezzel köszöntött bennünket. Ahogy december 31-én, úgy január 1-jén is megdőlt egy országos, s egyben a fővárosi napi melegrekord is. Főnyeden 17,5 fokot mértünk, mellyel új országos napi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord született. Ezelőtt Sopronban regisztrálták a legmagasabb maximum-hőmérsékletet, 15,3 fokot még 1921-ben. Az országos rekord mellett a fővárosi melegrekord sem maradt el, melyet Budapest Lágymányos állomásunk mért, egészen pontosan 14,4 fokot. Ez az érték felülmúlta a szintén 1921-ben feljegyzett 13,0 fokot, melyet Budapest Gellérthegyen mértek. Tetőzvén a helyzetet, a maximum-hőmérséklet megdőlése mellett, országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is született. Tésen 8,6 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, mellyel az 1921-ben, Budapest Gellérthegyen mért 8,0 fok dőlt meg. 

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.