2023. szeptember 29. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. február 19. 10:14

Új fővárosi szélrekord (2022.02.18.)

A szél a hidegfront nyomában 2022.02.18-án hajnalban is viharos erővel tombolt, újabb napi fővárosi szélrekordot hozva. Budapest János-hegy állomáson 27,9 m/s-os (100,4 km/h) széllökést mértünk, ezzel az aznapra vonatkozó fővárosi maximális széllökés rekordja megdőlt. Az eddigi rekord 25,8 m/s (92,9 km/h) volt, melyet 1962-ben Budapest Országút állomáson rögzítettek egykori kollégáink.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.