2023. június 4. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. február 20. 10:27

Új országos és fővárosi rekordok születtek (2022.02.19.)

A változékony, mozgalmas, nem éppen átlagosnak mondható időjárásnak köszönhetően február 19-én három új rekord is született. Az ország döntő részén az éjszakai órákban is enyhe idő volt, Győr Egyetem állomásunkon mindössze 9,0 fokig hűlt le a levegő, így új országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel. Fővárosi viszonylatban is rekord született, hiszen Budapest Lágymányoson 8,6 fok volt a minimum-hőmérséklet. Mindkét esetben az 1974-ben Budapest Országút állomáson mért 7,0 fokos érték dőlt meg.

Ahogy az elmúlt napokban már megszokhattuk, most is több helyen fújt erős vagy viharos szél. Budapest János-hegyen 27,8 m/s-os (100,1 km/h) széllökést regisztráltunk, ennek köszönhetően új fővárosi napi maximális széllökés rekord született. Ezen a napon eddig a legerősebb szelet a fővárosban Budapest Örsöd állomáson mértük, ahol 1985-ben 25,1 m/s-os (90,4 km/h) szél fújt.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.